Kosova'nın nüfus coğrafyası
- Tez No: 445849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT YÜCEŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Belediyeler, Nüfus, Sosyo-demografik, Kosovo, Municipalities, Population, Socio-demographic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Kosova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığından (17 Şubat 2008) sonra yapılan ilk nüfus sayımının 2011 değerleri kullanılarak nüfusun sosyo-demografik özellikleri anlatılmıştır. Bu çalışma özellikle belediyeler bazında yapılmıştır, belediyler bazında sosyo-demografik farklılıklar elde edilmiş ve haritalara aktarılmıştır. Yine son bölümde kümeleme analizi kullanılarak belediyeler arası sosyo-demografik farklılıklara değinilmiştir. Arnavut nüfusun fazlalığı bütün belediyelerde çok net göze çarpmakla birlikte sadece Graçaniça, Ranilug, Parteş ve Mamuşa belediyelerinde farklı etnik nüfusun fazlalığından dolayı çeşitli sosyo-demografik farklar göze çarpar. Nobırda, Şıtırpçe, Graçaniça, Ranilug ve Parteş belediyeleri Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı belediyeler olmakla birlikte, Türk nüfusun yoğun yaşadığı belediye olan Mamuşa belediyesinde de sosyo-demografik farklılıklar çok net bir şekilde göze çarpmaktadır. Yapılan kümeleme analizi sonuçlarında sosyo-demografik açıdan farklı 3 küme vardır. Birinci kümeye 27 belediye girerken ikinci kümeye Sırpların yoğun yaşadığı 6 belediye ve üçüncü kümeye Türklerin yoğun yaşadığı Mamuşa belediyesi girer.
Özet (Çeviri)
In this study, data from first census done in 2011 in after Independence of Kosova (17 Feb 2008) period are used in order to describe the socio-demographic characteristics of population. This study especially dealt in municipally level; got from socio-demographic differences among municipalities and transferred into the study. With particular reference made to socio-demographic differences between municipalities using the latest chapter in the cluster analysis. Majority of Albanian population is seen to be in many municipalities. Differences in socio-demographic aspects can be seen only in Gračanica/Gracanice, Ranilug/Ranilug, Parteş/Partesh and Mamuşa/Mamusha municipalities due to their entirely different ethnic population. Novo Brdo/Novo Brdo, Štrpce/Shtrpce, Gračanica/Gracanice, Ranilug/Ranilug and Parteš/Partesh municipalities are mostly inhabited by Serbian community and municipality of Mamusha/Mamuşa being mainly inhabited by Turks; both of them show huge differences in socio-demographic aspects. Three sets of different socio-demographic aspects are found from the results of clustering analysis. 27 municipalities belong to first cluster; 6 municipalities inhabited by Serbians belong to second one and Mamusa municipality that is inhabited by Turks, belongs to last cluster.