Soğuk Savaş sonrası Balkanlardaki ABD-Rusya rekabetinin dengeleme stratejisi bağlamında değerlendirilmesi: Kosova örneği
Evaluation of the post-Cold War US-Russia competition in the Balkans in the context of balancing strategy: The Kosovo example
  1. Tez No: 972286
  2. Yazar: BÜŞRA UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT ANIL GÜZELİPEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel güç, Güç mücadelesi, Uluslararası güvenlik stratejileri, Regional power, Power struggle, International security strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Heterojen yapısı ve stratejik konumu ile Balkan coğrafyası, geçmişten bugüne çatışmaların sürekli tekrarlandığı bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda küresel güç mücadelesi veren ABD ve Rusya gibi temel aktörlerin ilgilendiği bir bölge olmuştur. Bölgede yaşanılan gelişmelerin küresel ölçekli etkileri olmaktadır. Rusya için hem sosyolojik hem de ideolojik olarak bir yaşam alanı olan Balkanlarda güç boşluğunun oluşması ABD'nin nüfuz ettiği alanların değişmesine neden olmuştur. Rusya, Balkan ülkelerinin NATO ile bütünleşmesini engellemek istemektedir. ABD ise Rusya ile ilişkilerin dengelenmesini istemektedir. Böylece ABD-Rusya rekabetinin yeni boyutu, Kosova çatışması özelinde Balkanlar olmuştur. Bu açıdan Balkanlar bölgesinin analizi, uluslararası ilişkiler için bir gerekliliktir. Soğuk Savaş sonrasında uluslararası sistemde yeni düzen başlamıştır. Yeni paradigmalar ortaya çıkmıştır. Çalışma içerisinde bu paradigmalar arasında yer alan 'dengeleme stratejisinin' geçerliliğini koruyan en temel yaklaşım olduğu savunulmuştur. Uluslararası sistemde yaşanılan gelişmeleri çıkar, güç, güvenlik üçgeninde açıklamanın en doğru analiz yöntemi olduğu ifade edilmiştir. Balkanlarda yaşanan çatışma sarmalını açıklamak için aynı yöntem kullanılmıştır. Çalışmada ABD ve Rusya'nın Balkanlar üzerinden kurdukları rekabet, özellikle Soğuk Savaş dönemi sonrasından itibaren Kosova ve Sırbistan özelinde analiz edilmiştir. Rusya destekli Slav milliyetçiliği ve ABD destekli Arnavut milliyetçiliği arasındaki güç dengesi üzerinde durulmuştur. ABD-Kosova ilişkilerinin kuramsal alt yapısının dengeleme stratejisi ile bağlantılı olduğu iddia edilmiştir. Tezin tamamında disipliner bir yaklaşım kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With its heterogeneous structure and strategic location the Balkan geography appears as a region where conflicts have been recurring from past to present. At the same time, it has become a region of interest to key actors such as the United States and Russia in their struggle for global power. Developments in the region have global impacts. The emergence of a power vacuum in the Balkans, which is a living space for Russia both sociologically and ideologically, has caused the areas of influence of the USA to change. Russia wants to prevent the integration of the Balkan countries into NATO. ABD ise Rusya ile ilişkilerin dengelenmesini istemektedir. Thus, the new dimension of the US-Russia rivalry has become the Balkans, specifically the Kosovo conflict. In this respect, analysis of the Balkan region is a necessity for international relations. After the Cold War, a new order began in the international system. New paradigms have emerged. In the study, it has been argued that the 'balancing strategy' among these paradigms is the most fundamental approach that maintains its validity. It has been stated that the most accurate method of analysis is to explain the developments in the international system within the triangle of interest, power and security. The same method was used to explain the spiral of conflict in the Balkans. In this study, the competition between the USA and Russia over the Balkans was analyzed, especially in Kosovo and Serbia, since the post-Cold War period. The balance of power between Russia-backed Slavic nationalism and the US-backed Albanian nationalism was emphasized. It has been argued that the theoretical infrastructure of US-Kosovo relations is linked to the balancing strategy. A disciplinary approach was used throughout the thesis.