Firdevsî-i Rûmî Süleymân-nâme-i Kebîr (10.cilt) inceleme-metin-dizin
Firdavs-i Rumi Sülayman-nama-i Kebir (10.cilt) examine-text-index
- Tez No: 446146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî, Süleymân-nâme-i Kebîr, Eski Anadolu Türkçesi, Firdavsî, Sülaymân-nâme-i Kebîr, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 904
Özet
Eski Anadolu Türkçesi döneminde yazılmış olan Süleymân-nâme-i Kebîr adlı eserin 10. cildi üzerinde yapılan çalışma;“Giriş”,“İnceleme”,“Metin”ve“Dizin”bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin yazarı, dil ve üslubu, nüshaları, yazılış tarihi ve eser üzerinde yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur.“Dil İncelemesi”bölümünde metnin dil özellikleri tespit edilmiş, bu özellikler;“İmla Özellikleri”,“Ses Bilgisi”ve“Şekil Bilgisi”alt başlıkları altında belirtilmiştir.“Metin”kısmında Süleymân-nâme-i Kebîr adlı eserin 10. cildine ait Topkapı ve Macaristan nüshaları üzerine metin tenkidi yapılarak çeviri yazılı metin hazırlanmıştır. Çeviri yazıda Türk Dili çalışmalarında Türkiye'de yaygın olarak tercih edilen alfabe kullanılmıştır.“Dizin”bölümünde iki alt başlık bulunmaktadır.“Birinci Bölüm”de metinde yer alan tüm kelimeler, kelime grupları ve çekim ekleri alfabetik sıraya göre sıralanmıştır. İkinci bölümde ise“Şekil Bilgisi Dizini”yer almıştır. Çalışmanın sonunda yararlanılan eserlerin sıralandığı“Kaynaklar”bölümü vardır. Eserin son kısmında ise araştırmacıların daha kolay faydalanabilmesi için her iki nüshanın da tıpkıbasımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work, which about Süleymân-nâme's volume 10, occurs“Introduction”,“Examine”,“Text”and“Index”chapters. In first chapter, there is knowledge about author of Süleymân-nâme, its language, its copies, its writet date and studies about its. In the chapter of“Examine”was determined its linguistic features. This features presented at“Spelling Features”,“Phonetics”and“Morphology”chapters. In“Text”, studied on two copies of Süleymân-nâme's 10th volume. Topkapı and Hungary copies were criticized and prapered theirs trancriptions text. At transcription text, were used the transcription alphabet which is used widely in Turkey for studies of Turkish Language.“Index”chapter contains two subtitle. First chapter there is all words, words groups, inflections of text. In the second chapter, there is index of morphology. At the end of study, there is bibliography. And added facsimile of two manuscripts for researchers.