Bernard Williams'ın ahlak kavramı analizi ve sistem eleştirisi
Moral concept analysis of Bernard Williams and his system criticism
- Tez No: 446147
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlakî Sistem, İçsel ve Dışsal Nedenler, Utanç ve Suçluluk, Ahlakî Talih/Şans, Belirgin ve Belirgin Olmayan Etik Kavramlar, Morality System, Internal and External Reasons, Shame and Guilt, Moral Luck, Thick and Thin Ethical Concepts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada yirminci yüzyılın önemli ahlak filozoflarından Bernard Williams'ın ahlakîlik adını verdiği ahlakî sistem eleştirisi ile bu kapsamda faydacılığa ve Kant ahlakına yönelik ortaya koyduğu görüşler sunulmuştur. Bunun dışında onu ahlak felsefesinde öne çıkaran bazı konulardaki düşünceleri ele alınmıştır. Etik ile ahlakîlik arasında bir ayrım yapan Williams, faydacılığı ve Kantçılığı modern dönemle beraber ortaya çıkmaya başladığını iddia ettiği ahlakî sistem örnekleri olarak vermiş; bunları kişisel bütünlük, ahlakî tarafsızlık, değer çatışmaları, ahlakî çatışma, trajedi ve yükümlülük kavramları açısından tartışmış, sonuç olarak ahlakîlik olmadan daha iyi bir durumda olacağımızı iddia etmiştir. Williams'ın felsefeye katkısı ahlakî sistem eleştirisi ile sınırlı kalmamıştır. O, ahlakî talih/şans (moral luck) kavramını felsefeye kazandırarak talih/şansın etik hayat açısından önemine işaret etmiştir. İnsanı eyleme yönelten nedenler arasında içsel ve dışsal nedenler ayrımı yapmış, fail için sadece içsel nedenlerin olduğunu ileri sürerek tartışmalara yol açmıştır. Utanç ve suçluluk kavramları açısından Antik Yunanlıları günümüz Batı toplumlarıyla karşılaştırarak utancın ahlak hayatının anlaşılması açısından önemini göstermeye çalışmıştır. Etik kavramları belirgin ve belirgin olmayan kavramlar şeklinde ikiye ayırarak, etik bilginin imkânı açısından belirgin kavramların rolünü açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, opinions introduced towards to the criticism of the moral system named as morality by Bernard Williams who was the one of the most important moral philosopher of the twentieth century and within this framework utilitarianism and Kantian ethics are presented. Apart from that his thoughts about certain issues that put him forward in philosophy of ethics are discussed. Williams makes a distinction between morality and ethics and he gave utilitarianism and Kantianism as examples of the moral system that is claimed to emerge along with the modern era; he discussed this with regard to personal integrity, moral objectivity, value conflicts, moral conflict, tragedy and obligation; as a result he claimed that we would be in a better condition without morality. Williams's contribution to philosophy is not limited to moral system criticism. He pointed out the importance of the luck in terms of ethical life by bringing the concept of moral luck to philosophy. He made the distinction internal and external reasons between reasons that lead to the human get into action and he gave rise to discussions by arguing that only internal reasons exist for the agent. He tried to point out the role of shame in the understanding of moral life by comparison the ancient Greeks with today's Western society with regard to the concepts of shame and guilty. He explained the role of the thick concepts with regard to the possibility of ethical knowledge by dividing concepts of ethic into two concepts as thick and thin (non-obvious) concepts.