Mehmet Âkif Ersoy'un Kur'ân tasavvuru
Mehmet Akif Ersoy envision the Qur'an
  1. Tez No: 446216
  2. Yazar: MEHMET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Âkif, Kur'ân, Tasavvur, Mehmet Âkif, the Qur'an, Imagination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Mehmet Âkif Ersoy, milletimize“İstiklâl Marşı'nı”ve milli bir destan derecesinde“Safahat”adlı eserini miras bırakan önemli bir şahsiyettir. O, vefatının üzerinden yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılmakta ve değeri milletçe takdir olunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'u bir Kur'ân şairi ve edebiyatımızın nadide bir şahsiyeti olarak tanıyoruz. Âkif, bunun yanı sıra dini ilimlere vakıf Kur'ân'ı hayatının merkezine koyan bir şahsiyettir. Onun Kur'ân'a olan ilgisini, Kur'ân ayetlerini okuyarak halka vaazlarında aktarmış olması, düz yazılarında ve şiirlerinde ayetlerden iktibas etmesi dikkatimizi çekmektedir. Onu benzerlerinden farklı kılan ve“ örnek bir şahsiyet”haline getiren, içinden çıktığı, vefatına kadar içinde kaldığı milletinin inancını ve duygularını samimiyetle paylaşması, yaşaması ve her hususta onun lisanı olmasıdır. Çalışmamız Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış olan Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı eserleri ve Kur'ân tasavvuru üzerine şekillenecektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı, çevresi, tahsili ve hayatı hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde Mehmet Âkif nazarından Kur'ân'ı incelendik. Âkif'in Kur'ân tahsilini irdeleyip açıklamaya çalıştık. Âkif'in Kur'ân'a yönelişi, Kur'ân eğitimi ve Kur'ân'ı anlama da kullandığı metotlara yer verdik. Son olarak üçüncü bölümde ise Âkif'in Kur'ân algısına değinip, Kur'ân'ı anlamada ilke edindiği prensipler üzerinde durduk. Âkif'in fikir dünyasını şekillendiren ve Kur'ân tasavvurunun temelini oluşturan Kur'ânî kavramlar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Çalışmamızın sonunda Âkif'in Kur'ân tasavvuru hakkında değerlendirmede bulunduk.
Özet (Çeviri)
Mehmet Âkif Ersoy, our nation“National Anthem”and the degree of national epic“Safahat”isan important figure leaves legacy of his work. He's been years since his death passed to better understand and appreciate the value of a nation be. Mehmet Âkif Ersoy and whether we always know as a poet. In fact, he is also busy with a personality who heard the Qur'an and religious interest in the information. His interest in the Qur'anic verse, has transferred annular sermon by reading these verses, it draws our attention to feature verses of prose and poetry. Which makes it similar and different from“an exemplary personality”that makes, that come through faith and sincerely share the feelings of the nation remained in until his death, and in every aspect of life is not his language. Our work will be shaped over the last period of the Ottoman Empire and the first years of the Republic, who lived the life of Mehmet Âkif Ersoy works and contemplate the Qur'an. The study consists of three parts. In the first part of the life of Mehmet Âkif Ersoy, the environment, and we have collected about life. The second part Qur'an were examined at Mehmet Âkif account. We tried Âkif Qur'an charged with examining the statement. Âkif orientation of the Qur'an, and the Qur'an, and the Qur'an have given training to understand the methods used in place. Finally, the third chapter of the Qur'an Âkif değinip the perception of the principles that we stand on the principle of understanding the Qur'an. We made brief description. We tried to give Âkif ideas about shaping the world form the basis of Quranic concepts and conceive the Qur'an.We envision an assessment of the Qur'an Âkif the end of our study.