İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde proje kullanımı (Muş ili örneği)
Application of project in secondary school religious culture and ethics knowledge class (The case of Muş)
- Tez No: 446215
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Ölçme ve Değerlendirme, Proje, Din Eğitiminde Proje, Alternative Assessment and Evaluation, Project, Project in Religious Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmanın temel amacı, İDKAB dersinde kullanılan projenin, proje hazırlama ilkelerine uygun hazırlanıp hazırlanmadığını belirleyip varsa muhtemel problemlerle ilgili çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden“Olgu Bilim”modelinde tasarlanmıştır. İDKAB dersi öğretmen ve öğrencilerinden seçilmiş olan çalışma grubundan, yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak yüz yüze görüşme ve doküman analizi yöntemleriyle veriler toplanmıştır. Toplanmış olan veriler“betimsel analiz”yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın evrenini Muş ili merkez ilçesinde bulunan İDKAB dersi öğretmenleri ile ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı içerisinde proje yapmış olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma grubunu; Muş ili merkez ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy, Fatih, Yavuz Selim, Adil Yazar, Türk Telekom, İlyas Sami, Mevlana ve 2071 Melik Şah ortaokullarında görev yapan 16 İDKAB dersi öğretmeni ile bu okullarda İDKAB dersinden proje yapmış olan 18 öğrenci ve çalışma grubundaki öğretmen ve öğrencilerden edinilmiş olan proje dokümanları oluşturmaktadır. Çalışmada öğretmen ve öğrencilerin, projenin İDKAB dersinde kullanılmasına olumlu baktıkları fakat proje hazırlama ve proje raporu yazmada yetkin olmadıkları için İDKAB dersinde projeyi bilimsel araştırma ilkelerine uygun kullanamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Proje sürecinde yaşanan aksaklıkların giderilebilmesi için; öğretmen ve öğrencilerin, proje hazırlama ilkeleriyle ilgili bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to identify if the İDKAB course projects are prepared in accordance with project design principles and develop solutions relating to possible problems. The study is prepared by a qualitative research method. Data is collected through document analysis and face to face interviews by using a semi-structured interview form from the study group which is selected from İDKAB course teachers and students. The collected data is analyzed by“descriptive analysis”method. The study universe is comprised of secondary school İDKAB teachers and 5, 6, 7 and 8th grades students who have prepared project in 2014-2015 academic years. However, the study group constitutes 16 İDKAB teachers who work in in Mehmet Akif Ersoy, Fatih, Yavuz Selim, Adil Yazar, Turk Telekom, Ilyas Sami, Mevlana and 2071 Malik Shah secondary schools and 18 students who had made a project in İDKAB courses in those schools in Mus's central provinces. This study have reached the conclusion that teachers and students are positive to use the projects in İDKAB courses, but they are not proficient in preparing the projects and writing project report because of this they cannot prepare projects which comply with principles of scientific research. Therefore, in order to eliminate the difficulties encountered during the project; the essential work is that empower teachers and students on issues related to projects design principles.