Cumhuriyet kentlerinin semiyotiği: Atatürk Evlerinin Türk kolektif belleğine etkisi
Semiotics of the cities of Republic: The effect of Atatürk Houses to Turkish collective memory
- Tez No: 446254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Hafıza, Atatürk Evleri, Mekân, İdeoloji, Semiyotik, Collective Memory, Atatürk Houses, Space, Ideology, Semiotics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde araştırmamızın çekirdeğini oluşturan hafıza kavramının ne olduğuna ve kolektif hafıza ile hafıza arasındaki farklara bakılarak kolektif hafıza yaklaşımları incelenmiştir. Tarih ve kolektif hafıza ilişkisi farklı kuramsal bağlamlarda tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında mekânın bellek üzerindeki etkilerini irdelenerek Cumhuriyet sonrası yeniden yapılandırılan/inşa edilen Türk ulus devletinin mekânsal stratejileri araştırılmıştır. Atatürk Evlerinin Türk kolektif belleği üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu incelenmiş ve bu etkinin hangi şekillerde tezahür ettiğine bakılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Atatürk Evleri ile resmi ideoloji bağlantıları semiyotik yöntemle analiz edilmiştir. Mekân ve ideoloji etkileşimleri uzamın kurucu etkileri çerçevesinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, the collective memory approaches are examined going by what the concept of memory which the core of our study is and the difference between memory and collective memory. The relation of history and collective memory is discussed on different theoretical context. In the second part of the study, the effects of space on memory are examined and spatial strategies of the Turkish nation-state which restructured / built after the Republic are investigated. How Atatürk Houses affect the Turkish collective memory and that effect appears in what way are examined. In the third and final part of the study, the connections of Ataturk Houses with the official ideology are analyzed by semiotic method. The interactions of space and ideology are presented in the framework of founder effects of space.