Kamu harcamaları çarpanı üzerine bir inceleme: Türkiye örneği
Government expenditure on a factor analysis: The case of Turkey
  1. Tez No: 446292
  2. Yazar: EREN ERGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN İDİKUT ÖZPENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Keynesyen İktisadi Düşünce, Mali Çarpan, Yapısal VAR, Fiscal Policy, Keynesian Theory, Fiscal Multiplier, Structural VAR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Maliye politikalarının milli gelir üzerinde ki etkinliği süregelen bir tartışma konusudur. Devletin ekonomide varlığını savunan Keynesyen görüş maliye politikalarının etkinliğini çarpan kavramıyla açıklamaktadır. Keynesyen çarpan katsayısının hesaplanmasında marjinal tüketim eğilimi etkinken, günümüzde yapılan çalışmalarda ise maliye politikalarının etkinliğinin ölçülmesinde yapısal vektör otoregresyon (SVAR) yaklaşımı literatüründe etki-tepki fonksiyonlarından yararlanılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ekonomisi için 1965-2015 yıllarının verileri ile SVAR yaklaşımı kullanılarak oluşturulan modelde maksimum mali çarpan formülü kullanılarak kamu harcamaları çarpanı hesaplanmaktadır. Çalışmanın bulguları milli gelirin arttırılmasında kamu harcaması çarpanının 0.70 birim ile pozitif bir değer aldığını göstermektedir. Bu sonuca göre kamu harcamalarının bir birim artması milli geliri 0.70 birim kadar arttırmaktadır. Bu bulgular ışığında Türkiye'de milli gelirin arttırılması için kamu harcamalarının arttırılması uygun görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The activity of the fiscal policies on the national income has been ongoing controversial topic. Keynesian theory which defends that a government has an important presence on the economics, explains the activites of the fiscal policies by the concept of multiplier. Whilst the marginal propensity to consume is effective on the calculation of Keynesian multiplier coefficient, the activites of fiscal policies are calculated by the impulse-response functions explained by the literature of vector Auto Regression (SVAR) methodology. In this research, fiscal multiplier is calculated by peak multiplier formula which constructed by the help of the datas from the years from 1965 to 2015 for Turkey economy and SVAR methodology. The findings of this research indicates that the government expenditure gains a positive value on the enhancement of the Gross Domestic Product (GDP). Within this result, a one unit increase on the GDP also increases the government expenditure by 0.70 unit. By this indication, it is seen fit that government expenditure must be increased so that the GDP is enhanced.