Türkiye'de liberalizm: AK Parti dönemi politikaları ve uygulamaları (2002-2011)
Liberalism in Turkey: Policies and implementations during AK Party era (2002-2011)
- Tez No: 446294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ALİYAR DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Demokrasi, Muhafazakârlık, Adalet ve Kalkınma Partisi, Liberal Entelektüeller, Liberalism, Democracy, Conservatism, Justice and Development Party, Liberal Intellectuals
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de AK Parti dönemi liberalleşme politikaları ve uygulaması incelenmiştir. Bu çerçevede AK Parti'nin özellikle Avrupa Birliği müzakereleri sürecinde, birinci (2002-2007) ve ikinci hükümet dönemindeki (2007-2011) liberal nosyonlu iktisadî ve sosyal politikalarla, demokrasi ve insan hakları alanındaki icraatları ele alınmıştır. Ayrıca AK Parti'nin, kendisini“muhafazakâr demokrat”olarak tanımlaması ve ideolojisi tartışılmıĢtır. Bununla birlikte AK Parti'nin 2002- 2011 döneminde liberal entelektüellerle olan ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışmada liberal ideoloji kavramsal ve kurumsal çerçevede incelenmiş, Türkiye'de liberalizm anayasal gelişmeler ve Türk siyasal hayatı bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, liberalization policies and their implementations in Turkey during Justice and Development Party (JDP) era are examined. In this vein, specifically during the EU negotiations, liberalistic economic and social policies, actions about democracy and human rigths are discussed. Furthermore, the ideology of JDP and the issue of defining itself as“conservative democrat”are discussed. In addition to this, JDP's relationship with liberal intellectuals between 2002 and 2011 is analyzed. In this study, liberal ideology is theoretically and conceptually examined, constitutional advancement of liberalism and its place in Turkish political life is discussed.