Türkiye Türkçesindeki eşya adlarının Azerbaycan Türkçesindeki eşya adları ile karşılaştırılması
Compared of the goods names in Turkish dialects with Azerbaijan Turkish
  1. Tez No: 446312
  2. Yazar: KAMIL VUSAL PASHAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN VEDAT UYĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Comparative Dictionary, Turkish Dialects, Azerbaijan Turkish, Goods Names
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 681
Özet
Farklı coğrafyalarda farklı kültürlerin etkileri altında gelişen Oğuz Grubu Türk lehçelerinden Türkiye Türkçesinin ağızlarındaki eşya adları ile Azerbaycan Türkçesindeki eşya adları karşılaştırılmıştır. Türkiye'de ve Azerbaycan'da birçok araştırmacı, farklı dönemlerde, ağızlar üzerine çeşitli araştırmalar yapmıştır. Türkiye Türkçesinin ağızlarındaki adlarla ilgili daha önce yapılan çalışmalara baktığımızda bitki ve hayvan isimleri, yemek isimleri, kuş adları kategorilerindeki sözcüklerin incelendiğini görüyoruz. Her iki lehçenin söz varlığı üzerine tez çalışmaları bulunmakla birlikte özellikle ağızlardaki sözlerin karşılaştırılmasına yönelik bir tez çalışması bulunmamaktadır. Ayrıca Türkiye Türkçesinin ağızlarındaki eşya adları konusu da henüz çalışılmamıştır. Azerbaycan Türkçesinde kullanılan eşya adlarının yanı sıra ağızlarındaki eşya adları da bu çalışmanın kapsamına dâhil edilmiştir. Eldeki bütün malzeme belirlendikten sonra karşılaştırmaya gidilerek ortaklık ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca her iki lehçenin ağızlarıyla birlikte eşya adları konusundaki söz varlığının zenginliği de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Under the influence of different cultures in different regions of the developing goods names in the Turkish dialects of Turkey in Oguz Group compared with goods names in Azerbaijan Turkish. Many scientists in Turkey and Azerbaijan did several researches on dialects at different period of time. We observe to study of the words in plant and animal names, food names, bird names category when we looked at the first researches with names of in Turkey Turkish dialects. Although there are studies thesis on the vocabulary of both dialects, especially there is not a thesis on the comparison of the words in dialects. It also has not studied yet the subject goods names in Turkey Turkish dialects. It used goods names in Azerbaijan Turkish as well as of goods names in Azerbaijan dialects were also included in the scope of this study. Partnership and differences were revealed after determining all the material available by going to comparison. In addition, the richness of vocabulary on goods names was also introduced both polish together dialects.