Suç olaylarını konum-zaman ilişkisi içerisinde inceleyen CBS tabanlı önleyici bir model geliştirilmesi: Trabzon örneği
Developing a gıs based preventive model investigating crime events in spatio-temporal relations: Trabzon sample
- Tez No: 446408
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Geodesy and Photogrammetry, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Suç, CBS, Yoğunluk Analizi, Suç Tahmini, Tahmin Haritaları, Crime, GIS, Density Analysis, Crime Prediction, Prediction Maps
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Son yıllarda kentlerde suç sayıları ve çeşitliliği hızla arttığından dolayı suç olayları toplumu tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. Artan suç olayları ile birlikte Emniyet birimlerinin operasyonel harcamaları ve Emniyet hizmeti ihtiyaçları da artmakta ve bu durum Emniyet birimlerini suç önlemeye yönelik uygulama stratejisi geliştirmeye zorlamaktadır. Suç faktörleri ile konum arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Suçla mücadele edebilmek ve uygun stratejilerin geliştirilebilmesi için kayıt altına alınan suç verilerinin coğrafi ve zamansal değişimlerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu alanda en iyi çözüm sunan araçlardan birisi de Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) dir. Ülkemizde Emniyet birimlerinin yapısı ve bilgi sistemi birimleri incelendiğinde CBS kullanımı oldukça az olmakla birlikte bu konuda standart bir model olmadığı görülmüştür. Suç verilerinin kullanılmasıyla yapılan suç analizleri sonucunda üretilen suç haritaları ile suçun en sık nerelerde görüldüğü, suç türlerinin coğrafi dağılımı ve diğer konumsal verilerle ilişkisi gibi birçok bilgiye ulaşılabilmektedir. Çalışmada suç tahmin analizleri ile geçmişte yaşanan suç olayları kullanılarak gelecekte oluşabilecek muhtemel suç olaylarının tespiti ve önlenmesi sağlanmıştır. Bu çalışmada Emniyet Birimlerinin suç olaylarını önleyebilmesi için CBS destekli bir karar-destek modeli geliştirilmiştir. Üretilen modelde, emniyet birimlerinde kayıt altına alınan dağınık yapıdaki verilerin standartlaştırılması ve hedeflenen analizlerin uygulanması planlanmıştır. Model, pilot uygulama bölgesi olan Trabzon/Ortahisar İlçesinde test edilmiştir ve 2010-2014 yılları arasında meydana gelen suç olayları, coğrafi suç dağılımı incelenmiş ve türlerine göre suç haritaları ayrıca suç tahmin haritaları üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crime events has been a critical problem in cities due to rapid growth in numbers and types of crime. Increasing crime events effects operational budgets and service necessities for police or security departments and also this situation forces related departments to develop new strategies under these circumstances. At this point it is relevant to investigate crime records under spatio-temporal principles is relevant and Geographic Information Systems (GIS) is a key technology for this purpose. Researches on Turkey's on use systems avoiding crime with GIS stated that usage of these technologies are less at offices. Crime maps can show disturbance of crime events, density of crimes according to types for each positions or relations of crime with other spatial land usage factors, with the help of analyzing crime data. At this study possible crime events for future is stated with generating crime prediction maps with the help of spatio-temporal principles and tools. A GIS based decision–support system for avoiding crime events has been developed for usage of police or security departments. Generated model aims to record all the distributed crime data in a standard environment and apply targeted analysis. Model has been tested at pilot zone Ortahisar district of Trabzon city and using crime events occurred between the years 2010-2014. All the planned crime density maps, crime prediction maps were created by applying new methods and analysis techniques.