Household meat demand in turkey
Türkiye'de hanehalki et ve et ürünleri talebi
- Tez No: 446642
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Et tüketimi, Talep sistemi, Hane halkı anket verileri, Meat Consumption, Demand System, Household Survey Data
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde, insanlar ortalama olarak %30 et ürünleri tüketmekte fakat bu oran hızlı bir değişim içindedir. Gelişmekte olan ülkelerde tüketilen et miktarı son yıllarda gelişmiş olan ülkelere oranla 3 kat daha fazla artmıştır. Besicilikte değişiklik temel olarak talep ile yönlendirilir. Her yerde fakir insanlar daha fazla hayvansal ürünler tüketirler. Çünkü onların geliri yoksulluk sınırının üstündedir ve şehirlileşmişlerdir. 2020'ye kadar, dünyadaki toplam et tüketiminde gelişmiş ülkelerin payları 52%'den 63%'e çıkacaktır. Bu çalışmada, hane halklarında et tüketim tercihleri ve tüketim deseni araştırılmıştır. Özellikle çalışmada incelenen konular; hane halkı geliri, hane halkı büyüklüğü ve sosyo-ekonomik/demografik özellikler ve et için ayrılan aylık harcamalardır. Bu amaçla, 2009 yılında 10.046 hane halkı reis ile yapılan ve hane halkı harcamaları üzerine yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu çalışmada talep parametreleri iki aşamalı tahmin tekniği ve Doğrusal Yaklaşık İdeal Talep Sistemi yöntemleri kullanılarak tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; kişi başına yıllık tüketim miktarı sığır eti için 5,82 kg, koyun eti için 2,93 kg, kümes hayvanları için 8,65 kg, balık için 3,48kg ve diğer et ürünleri için 1,95 kg olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de hem gelirin ve hem de fiyatların et tüketim üzerine etkili olmasına rağmen, özellikle kırsal alanlarda ve gelir düzeyi düşük olan ailelerde gelir arttıkça ete olan talep de artmaktadır. Çoğu et gurubu için fiyat elastikiyeti 1'e yakındır. Bu durum et fiyatındaki değişikliğe yüksek bir tepki olduğunu göstermektedir. Bazı gıda gruplarının harcama elastikiyetleri 1'e yakın olmasına rağmen, gelir elastikiyeti pozitiftir ve sığır ile koyun eti için 1'den büyüktür.
Özet (Çeviri)
People in developing countries currently consume on average one-third the meat products per capita, but this is changing rapidly. The amount of meat consumed in developing countries over the past has grown three times as much as it did in the developed countries. The livestock revolution is primarily driven by demand. Poor people everywhere are eating more animal products as their incomes rise above poverty level and as they become urbanized. By 2020, the share of developing countries in total world meat consumption will expand from 52% currently to 63%. This study investigated the preference for and consumption pattern of meat types by individual households. In particular, the study examined the extent to which household income, household size, and other socio-economic\demographic factors predicted monthly expenditure on meat. Therefore, 10046 household heads have been taken. We used data from a household expenditure survey in 2009 that was designed to be nationally representative of Turkish households. In this thesis, we estimated demand parameters, using a two-stage estimation technique and selecting a Linear Approximation of Almost Ideal Demand System (LA/AIDS) model. The results indicate that the annual per capita consumption of meat products were 5,820 kg for beef, 2,929 kg for mutton, 8,645 for poultry, 3,484 kg for fish and 1,950 for other meat products. Although, both income and price are effective in increasing meat consumption in Turkey, more specifically, when income increase the demand for meat will increase in particular in the rural area. In addition, all meat groups have negative own-price elasticity and most of these are statistically significant. Own-price elasticity of most meat groups are close to one in absolute values, indicating a high response to changes in meat prices. Even though the expenditure elasticities of some food groups are near unity, income elasticities are positive and greater than unity for beef and sheep.