Biyokömür ve vermikompostun mısır bitkisinin (Zea Mays L.) kök bölgesindeki enzim aktiviteleri üzerine etkisi
The effect of biochar and vermicompost on the enzyme activity in the root zone of corn (Zea Mays L.)
  1. Tez No: 447000
  2. Yazar: SAFİYE KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA IRMAK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biokömür, Enzim aktivitesi, Mikrobiyal aktivite, Vermikompost, Biochar, Enzymes activity, Microbial activity, Vermicompost
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, biokömür ve vermikompostun mısır bitkisinin kök bölgesindeki enzim aktiviteleri üzerine etkisi araştırılmıştır. İki ayrı deneme olarak planlanan çalışmadaki her bir deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 paraleli olarak 72 saksı sera denemesi üzerinde yürütülmüştür. Denemede biokömür ve vermikompost organik materyalleri çeşitli oranlarda karıştırılarak (% 100 Biokömür, % 100 Vermikompost, % 75 Biokömür + % 25 Vermikompost, % 25 Biokömür + % 75 Vermikompost, % 50 Biokömür + % 50 Vermikompost) inkübasyon ve saksı denemesine örtü materyali olarak uygulanmıştır. İnkübasyon ve saksı denemelerinde toprakların biyolojik özellikleri (mikrobiyal biyomas, karbondioksit değişimi, dehidrogenaz enzim aktivitesi, üreaz enzim aktivitesi ve arilsülfataz enzim aktiviteleri) ve besin elementleri üzerine etkisi sera denemesi ile araştırılmıştır. İnkübasyon denemesinde arilsülfataz enzim aktivitesi ve mikrobiyal biyomas değerleri topraklarda istatiksel olarak önemli bir etki yaratmamıştır fakat diğer özellikler vermikompost ve biokömürün birlikte kullanıldığı ortamlarda en yüksek değerde bulunmuştur. Aynı şekilde saksı denemesinde üreaz enzim aktivitesi ve mikrobiyal biyomas değerleri topraklarda istatiksel olarak önemli bir etki yaratmamış fakat diğer özellikler en yüksek değerde bulunmuştur. Tüm bu bulgular ışığında, mısır bitkisinin kök bölgesindeki enzim aktivitesi üzerine etkisi vermikompost ve biokömürün örtü materyali olarak tek başına kullanılmasının yetersiz olduğu görülmüştür. % 75 BK + % 25 VK, % 25 BK + % 75 VK, % 50 BK + % 50 VK oranlarının uygun koşulları sağladığı, vermikompostun örtü materyali olarak hayvan gübresi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study one examined the effects of biochar vermicompost on the enzyme activities in the root research was based on two separate tests and each test was conducted by following the randomized blocks design in 4 parallels and with 72 pots. During the examination, the organic biochar and vermicompost materials were mixed at varying ratios (100% BC, 100% VC, 75% BC + 25% VC, 25% BC + 75% VC, 50% BC + 50% VC) and applied as a cover material in incubation and pot testings. Under the incubation and pot testings, the biological features (microbial biomass, CO2- production, dehydrogenase enzyme activity, urease enzyme activity and aryl sulfatase enzyme activities) of the soils and its effects to soils chemical properties were examined by using the greenhouse testing. The incubation testing revealed statistically that the aryl sulfatase enzyme activity and microbial biomass values do not create a significant effect on soils. However, in other media where vermicompost and biochar were used together, the rest of the features showed top values. In the same way, the urease enzyme activity and microbial biomass values had not create statistically a significant effect on soils during the pot analysis, yet the other features were at top values. In the light of these findings one determined that merely using the vermicompost and biochar as a cover material has no significant effect on the enzyme activity witnessed at the root region of the corn plant. One assumes that 100% BC, 100% VC, 75% BC + 25% VC, 25% BC + 75% VC, 50% BC + 50% VC are convenient ratios to ensure the suitable conditions and that vermicompost as a cover material should be utilized with barnyard manure.