Fen bilgisi eğitimi öğretmen adaylarının argümantasyon tabanlı bilim öğrenme sürecinde büyük grup çalışmalarının incelenmesi
Investigation of group studies of science preservice teachers in argumentation-based inquiry process
  1. Tez No: 447051
  2. Yazar: SEMA NUR EVRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KABATAŞ MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, araştırma-sorgulama, fen eğitimi, söylem analizi, Argumentation, inquiry, science teaching, discourse analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmanın amacı, argümantasyon uygulamaları boyunca gerçekleşen büyük grup tartışmalarını öğretmen ve öğrenci perspektifinden analiz etmektir. Çalışma, 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan orta ölçekli bir üniversitede Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören üçüncü sınıftaki öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Altı hafta süren uygulamalarda Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları-I dersi Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımı ile işlenmiş ve bu kapsamda yapılan çalışmaya toplamda 25 öğrenci katılmıştır. ATBÖ uygulamalarının yapıldığı bu süreçte, küçük ve büyük grup tartışmaları gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler çalışmalarını kendi belirledikleri ve her grupta 3 ya da 4 öğrenci olmak üzere toplamda yedi farklı grupta gerçekleştirmişlerdir. Öğrenciler gruplarında, kendi sorularını hazırlamış, soruları için deneyler tasarlamış, iddialar ortaya atmış ve yaptıkları deneylerle delillerini belirleyerek bu iddialarını desteklemişlerdir. Büyük grup tartışmalarında ise yaptıklarını sınıf arkadaşları ile paylaşmış ve kendi iddialarını savunmuşlardır. Çalışma kapsamında, büyük grup tartışmalarında paylaşılan argümanların kalitesi değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra öğretmen ve öğrenci soruları analiz edilmiştir. Öğrencilere başlangıçta argümantasyon sürecini anlamalarına yardımcı bir aktivite gerçekleştirilmiştir. Daha sonra ise belirlenen mekanik konuları her hafta ATBÖ yaklaşımı ile işlenmiştir. Büyük grup tartışmaları esnasında grupların video kamera kaydı alınmış ve daha sonra bunlar araştırmacı tarafından transkript edilmiştir. Araştırma sonuçları, ATBÖ sürecini yaşayan öğrencilerin, ilerleyen haftalarda daha kaliteli argümanlar oluşturduğunu göstermiştir. Büyük grup tartışmalarında öğretmenin her hafta düşük ve yüksek seviyede sorulara yer verdiği ve sorularıyla müzakere sürecini öğrencilere daha fazla yaşattığı sonucuna ulaşılmıştır. Dahası yapılan bu uygulama ile öğrencilerde; iletişim becerileri, farkındalık, akran desteği, empati yapma eğilimi gibi özelliklerin de olumlu yönde geliştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to analyze large-group arguments conducted during argumentation activities from the perspectives of teachers and students. This study was conducted on 3rd grade students from the department of natural science teaching at a medium-sized university located on the northwestern part of Turkey during 2013-2014 academic year. Along the six-week application process, Science Teaching Laboratory Applications-I Course was taught through Argumentation-Based Inquiry (ABI) Approach; and 25 students were included within the study. In these ABI application processes, small- and large-group arguments were held. Students conducted their studies in seven different groups each of which determined by them and consisted of 3 or 4 students. Students prepared their questions in their individual groups; designed relevant experiments; claims and evidences were identified by means of conducted experiments so as to support their claims. In large-group arguments, students shared their activities with their classmates and asserted their cases. Within the scope of the study, quality of arguments shared in large-group arguments was evaluated. Additionally, teacher and student questions were analyzed. First, an activity was held for students to assist them to comprehend the argumentation process. Then, determined mechanical subjects were taught by means of the ABI approach on weekly basis. During large-group arguments, studies of students were recorded; finally they were analyzed by the researcher. The research results indicated that students who experienced the ABI process can set up more quality arguments. With regard to the large-group discussions, it was concluded that teacher included in lower- and higher-level question in every week; and let students to experience the argument process more tenderly. Ultimately, it was observed as a result of the present study that characteristics such as communication skills, awareness, peer support, tendency to show empathy, have developed in positive way.