Astımlı çocuklarda sağ kalp fonksiyonlarının strain ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Strain echocardiography assesment of THE RİGHT ventricle function in children with asthma
- Tez No: 447275
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÜLKER TAMAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, çocuk, strain ekokardiyografi, asthma, children, strain echocardiography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaçlar: Astım, çocukluk çağında en sık görülen kronik solunum yolu hastalığıdır ve yapılan çeşitli çalışmalar ile sağ kalp fonksiyonlarını etkileyebildiği gösterilmiştir. Yeni geliştirilmiş bir yöntem olan strain ekokardiyografi, geleneksel ekokardiyografi ile gösterilemeyen subklinik fonksiyon bozukluklarını saptamak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı astımının sağ kalp fonksiyonları üzerine olan etkisini strain ekokardiyografi yöntemi ile araştırmaktır. Hastalar ve Yöntemler: Bu çalışmaya İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji Polikliniğinden takipli olan, 6-18 yaş arasındaki 70 (33E, 37K) astım tanılı çocuk ile aynı yaş grubunda 30 sağlam çocuk dahil edildi. Tüm katılımcıların özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, demografik verileri tespit edildi, hem standart hem de strain ekokardiyografileri yapıldı. Astımlı çocuklarda hasta dosyalarından alerji deri testi, solunum fonksiyon testi, total IgE, kan eozinofil sonuçları, astım klinik özellikleri kaydedildi. Bulgular: Astımlı çocukların ortalama yaşı 11,40±2,94 yıl, ortalama izlem süresi 7,46±3,63 yıl idi. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında konvansiyonel ekokardiyografi parametreleri, TAPSE, strain ile strain rate parametreleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p˃0,05). Astımlı çocuklarda strain ve strain rate değerleri ile atopi, ek atopik hastalık varlığı, hastalık süresi, son astım atağından sonra geçen süre, hastanın aldığı tedavi şekli, SFT değerleri ve hastalığın kontrol düzeyi arasında herhangi bir ilişki saptanmadı (p˃0,05). Sonuçlar: Bu çalışmada çocukluk çağı astımında sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarının erken dönemde etkilenmediği saptanmıştır. Ancak bu bulguların yapılacak yeni çalışmalar ile desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Objective: Asthma is the most common chronic respiratory tract disease in childhood and recent studies show that it can affect right ventricle function. Strain echocardiography, a newly developed method is used to detect subclinical impaired cardiac function that cannot be detected by conventional echocardiography. This study aims to investigate the effects of childhood asthma on right ventricle function by using strain echocardiography. Patients and methods: The study population included 70 children (33M, 37F) with bronchial asthma, aged between 6-18 years, followed up from Istanbul Faculty of Medicine, Pediatric Allergy Outpatient Clinic, and 30 healthy children as controls within the same age range. History, family history and demographical data of all participants were taken, left and right ventricular functions were measured using both conventional and strain echocardiography. Allergy skin prick tests, pulmonary function tests (PFT), serum total IgE levels, blood eosinophil counts and clinical findings of asthma were recorded from outpatient files. Results: The mean age of the patient group were 11,40±2,94 years, and the mean duration time of the follow-up 7,46±3,63 years. The conventional echocardiographic parameters and TAPSE, strain and strain rate parameters were similar and in normal ranges in both groups, with a p-value more than 0,05. There was no significant correlation between strain, strain rate values and atopic status, co-morbid atopic diseases, time passed after last asthma attack, mode of treatment, PFT values and asthma control level (p>0,05) Conclusion: This study shows that right ventricle systolic function is not affected in the early stages, in childhood asthma. More studies are needed to verify these findings.