Endometriumun hiperplastik lezyonları ve malign tümörlerinde PAX2 ve PAX8 ekspresyonunun histopatolojik tanı ve sınıflandırmaya katkısı
The contribution of PAX2 and PAX8 expression in endometrial hyperplastic lesions and endometrial malignant tumors in histopathological diagnosis and classification
  1. Tez No: 447494
  2. Yazar: İLKNUR ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA KANDİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial hiperplazi, endometriumun malign tümörleri, PAX2, PAX8, Endometrial hyperplastic lesions, endometrial malignant tumors, PAX2, PAX8
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrial karsinomlar genellikle karşılanmamış östrojenin etkisiyle oluşan endometrial hiperplazilerden gelişmektedir. Doğru klinik değerlendirmeler için bugüne dek endometrial hiperplazilerde değişik sınıflandırmalar yapılmış ve bu lezyonları ayırt ettirici çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Çalışmamızda, atrofik endometriumdan tümöre dek uzanan yelpazedeki olgularda PAX2 ve PAX8'in anlamlı bir değişim gösterip göstermediğini sınamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2010-2015 yılları arasındaki 10 proliferatif endometrium, 10 atrofik endometrium, 11 düzensiz proliferatif endometrium, 38 endometrial hiperplazi ve 51 endometrioid adenokarsinom olgusuna ait doku örneklerinde PAX2 ve PAX8 immunhistokimyasal boyaları çalışılmıştır. Bulgular: Değerlendirmede en yüksek PAX2 ve PAX8 ekspresyon ortalaması normal endometriumda (sırası ile %98,20 ve %98,00), en düşük ise endometrioid adenokarsinomda ( sırası ile %7,01 ve %60,80) saptandı. Normal endometriumdan tümöre dek uzanan spektrumda, PAX2 ve PAX8 ekspresyonunda düşüş görüldü. PAX2 ve PAX8'in, tümördeki ekspresyon oranı ve yoğunluğu, Ki-67, p53 ekspresyonu, tümörün histolojik derecesi ile diğer prognostik faktörler olan, myometrial invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, serviks tutulumu, lenf düğümü metastazı ile karşılaştırıldığında anlamlı ilişki bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Son zamanlarda jinekolojik malignitelerde PAX2 ve PAX8 proteinlerinin ekspresyonu merak uyandıran bir konu olmuş ve bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çoğu çalışmada PAX2'nin PTEN gibi, endometrial karsinomlarda düşük ekspresyon gösterdiği, bazı yayınlarda ise yüksek ekspresyon gösterdiği bildirilmiştir. PAX8 ile yapılan çalışmalarda, bu proteinin daha çok müllerian orijini göstermedeki yararı tartışılmış olup endometriumun hiperplastik lezyonlarında nasıl bir ekspresyon paterni gösterdiği pek çalışılmamıştır. Endometriumun preneoplastik lezyonlarını tanımlamada ve sınıflandırmada PAX2 ya da PAX8'in yararını göstermede daha fazla çalışmaya gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Endometrial carcinomas typically develop from endometrial hyperplasia caused by the effects of unopposed estrogen. To date, for the right clinical assessments of endometrial hyperplasia, various classifications were used and various methods of distinguishing these lesions have been used. In our study, we aimed to test whether PAX2 and PAX8 showed a significant change in the spectrum from atrophic endometrium to the endometrioid tumors. Materials and Methods: PAX2 and PAX8 immunohistochemical stains were studied in tissue samples of 10 proliferative endometrium, 10 atrophic endometrium, 11 disordered proliferative endometrium, 38 endometrial hyperplasia and 51 endometrioid adenocarcinoma cases between 2010 and 2015 years. Results: The highest PAX2 and PAX8 expression averages were found in the normal endometrium (98.20% and 98.00%, respectively) and the lowest in endometrioid adenocarcinoma (7.01% and 60.80%, respectively). In the spectrum extending from the normal endometrium to the tumor, there was a decreasing expression of PAX2 and PAX8. There was no significant correlation between the expression rate and intensity of PAX2 and PAX8 with Ki-67, p53 expression, histological grade and other prognostic factors as depth of myometrial invasion, lymphovascular invasion, cervical involvement, lymph node (p> 0,005). Conclusion: Recently, the expression of PAX2 and PAX8 proteins in gynecological malignancies has become a subject of curiosity, and various studies have been applied in this respect. In most studies, PAX2 has been reported to show low expression in endometrial carcinomas, such as PTEN, but in some publications established that high PAX2 expression. PAX8 protein has been mostly reported about demonstrating the primer müllerian origin but it has not been studied enough about the expression pattern in endometrial preneoplastic and neoplastic lesions. Further studies are needed to demonstrate the utility of PAX2 or PAX8 in identifying and classifying preneoplastic and neoplastic lesions of the endometrium.