Evlilik uyumu ile bağlanma stilleri ve kişilerarası problem çözme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study on the relationship between the marital adjustment connection with attachment styles and interpersonal problem solving abilities
- Tez No: 447666
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Bağlanma, Problem Çözme, Marriage, Marital adjustment, Attachment, Problem Solving
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dünya üzerinde evlilik ve evlilik uyumuyla ilgili sorunlar zamanla yayılmaya başlamıştır ve ülkemizde de önlemler almayı gerektirecek kadar ciddi bir konu haline dönüşmüştür. Son yıllarda boşanmalarında artması ile birlikte evlilik uyumunun araştırılması kaçınılmaz olmuştur. Evliliklerin sürdürülmesinde etkisi olabileceği düşünülen değişkenler arasında, yetişkin bağlanma stilleri ve kişilerarası problem çözme becerileri araştırma kapsamında ele alınmıştır. Bu araştırmadaki temel amaç; eşlerin bağlanma stilleri ve kişilerarası problem çözme beceri düzeylerinin evlilik uyumuna etkisini araştırmaktır. Demografik değişkenlerin evlilik uyumu üzerindeki etkileri araştırmanın bir diğer amacı olarak kabul edilmiştir. 90 kadın ve 90 erkekten oluşan toplam 180 kişiyle yapılan bu çalışmada, demografik değişkenler araştırmacı tarafından oluşturulan anketten elde edilen bilgilerle incelenmiştir. Evli bireylerin çift uyumunu ölçmek için“Çift Uyum Ölçeği”, bağlanma stillerini ölçmek için“İlişki Ölçekleri Anketi”, ve kişilerarası problem çözme becerilerini ölçmek içinde“Kişilerarası Problem Çözme Envanteri”uygulanmıştır. Araştırma; İstanbul ili, Anadolu ve Avrupa yakası sınırlarında ikamet eden, 25 -55 yaşlar arasındaki çiftlerle sınırlandırılmıştır. Elde edilen sonuçlarda bağlanma stillerinden güvenli bağlanma stili ile evlilik uyumunun alt ölçeği olan memnniyet-doyum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bunun dışında evlilik uyumu ile kişilerarası problem çözme envanterinin alt ölçeklerinden olan ısrarcı-sebatkar yaklaşım ve yapıcı problem çözme arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kişiler arası problem çözme envanterinin diğer alt ölçekleri olan kendine güvenmeme, sorumluluk almama ve probleme olumsuz yaklaşma düzeyleri ile evlilik uyum düzeyleri arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Evlilik uyumunun demografik değişkenler ile olan ilişkisi incelendiğinde eşlerin çocuk sahibi olma durumları, yaşları ve gelirlerini algılama durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Evlilik uyumu ile eşlerin evlilik süreleri arasındaki ilişki ise anlamlı bulunmuştur. İstatistiki analizler sonucunda elde edilen bulgular literatür ve alanda konuyla ilgili yapılan çalışmalarla ilişkilendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Problems related to marriage and marital adjustment have begun to spread all over the world. This problem has turned into a serious issue which requires significant measures. With the increase in divorce rates, studying marital adjustment has become inevitable. Attachment styles of adults and interpersonal problem solving abilities which are thought to be among variables affecting continuation of marriages are included in the research. The main goal of this research is to study effects of attachment styles of couples and interpersonal problem solving abilities on marital adjustment. Effects of demographical variables on marital adjustment are accepted as another goal of this research. This study was conducted on 90 women and 90 men, totally 180 people. Demographical variables are examined through information gathered through surveys made by the researcher. To measure the dyadic adjustment of couples 'Dyadic Adjustment Scale ', to measure attachment styles 'Relationship Scales Questionnaire' to measure and interpersonal problem solving abilities 'Interpersonal Problem Solving Inventory' are applied. The application is limited to couples aged 25-55 residing in Istanbul in Anatolian and European sides. According to results, positive correlation between secure attachment style, which is one the attachment styles, and gratification- satisfaction which is a subscale of marital adjustment, has been found. Apart from that, positive correlations between persistent- perseverant attitude, which is one of the subscales of marital adjustment and interpersonal problem solving inventory, and positive problem solving were found. Negative correlations have been found between other subscales of interpersonal problem solving inventory, which are lack of self-confidence, taking responsibility and negative approach towards problems, and levels of marital adjustment. No significant relation was found between statuses of couples' whether they have child, their age and status of income perception when the relation between marital adjustment and demographical variables were examined. Significant relation was found between marital adjustment and length of marriage period. Findings obtained through statistical analysis are discussed by relating them with literature and studies conducted in this field.