Haçlıların Anadolu'da kuşattığı kaleler ve Türk savunması
The Castles besieged in Anatolia by the crusaders and Turkish defence
- Tez No: 447739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haçlılar, Anadolu, Kale, Selçuklular, KuĢatmalar, Savunma SavaĢı, Haçlı Seferleri, The Crusades, Anatolia, Castles, Seljuqian, Sieges, Defense Battle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Kudüs'ü kurtarmak amacıyla başlatılan Haçlı Seferleri, kavramsal olarak görünürde dinî, ancak temelde sosyal, siyasî, askerî ve ekonomik sebeplere dayalı bir süreci temsil eder. Bizans'ın paralı asker talebine karşılık Avrupa'da Papa'nın önderliğinde, çıkara dayalı bir Haçlı ruhunun oluşmasıyla yola çıkan bu kitlelerin Müslümanlara olan darbelerini bastırması gereken ise yine Anadolu'daki Türk kuvvetleri olmuştur. Türklerin Anadolu'yu yurt edinmesi zamanına denk düşen bu seferlere katılanların, Anadolu topraklarında Türk kuvvetleri ile yaptıkları mücadeleler, tarihte derin bir etki ve yankı bırakmıştır. Anadolu ve Ortadoğu'da iki yüzyıla yakın sürecek olan büyük mücadeleler, kale kuşatmaları ve savunma stratejilerine bağlı olarak şekillenmiştir. Türkler Birinci Haçlı Seferi'nin hemen sonrasında Anadolu'da siyasî olarak mevcudiyetlerini sürdürmek isteyen ve Anadolu ile Ortadoğu'ya bir bıçak gibi saplanmış olan bu yeni düşmana karşı çok çetin bir savunma savaşı vermiştir. Ortaçağ'ın en büyük mücadelelerine sebep olan Haçlı Seferleri'nin Anadolu topraklarındaki geçişi güçlü kuşatmalara ve savaşlara da sahne olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Crusades, which had been started with a view to“to save Jerusalem”, were a process based on religious reasons apparently but essentially based on social, political, military and economical as conceptually reasons. A Crusade spirit had been created based on the interests in response to demands of Byzantine's mercenaries under the leadership of the Pope in Europe and Muslims who still needs to overcome the attacks of this mass of Crusades setting out were Turkish forces in Anatolia expectedly.This great battle to last for around two years in Anatolia and Middle East would be formed depending on the castle siege and defense struggle. Turks had a tough defensive battle in each area against the new enemy who wanted to maintain their politic presence in Anatolia aftermath the Crusades I and were stuck in Middle East and Anatolia as knife. Transition of the Crusades to Anatolia, which caused the biggest battles of the Medieval, had also witnessed powerful the siege and the battles.