Siyasal elitizm ve ötekileştirme bağlamında ana akım medyada politik figür imgesinin dönüşümü: Recep Tayyip Erdoğan örneği
Within the context of political elitisim and marginalization, the transformation of political figure image in main stream media: The sample of Recep Tayyi̇p Erdoğan
- Tez No: 447856
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Elit, elitizm, siyasal elitizm, öteki, ötekileştirme, siyasal ötekileştirme, medya, Recep Tayyip Erdoğan, Elite, elitism, political elitism, marginal, marginalization, political marginalization, media, Recep Tayyip Erdoğan
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
İnsanlığın kolektif yaşam biçiminini benimseyip toplumsal yapıyı oluşturması, toplumsal eşitsizlikleri de beraberinde getirmiştir. Irk, etnisite, inanç, coğrafya ve kültürel kodlar gibi çeşitli farkılıkları referans alabilen eşitsizlik örneklerine, eşitlik hipoteziyle ortaya çıkan günümüz modern toplumlarında da rastlamak mümkündür. Siyasal elitizm ve ötekileştirme kavramları da bu toplumsal eşitsizlikten beslenmektedir. Toplumu kimin ya da kimlerin yönetmesi gerektiği tartışmalarından doğan siyasal elitizm beraberinde, kimlerin de yönetmemesi gerektiği tartışmalarını getirmiştir. Günümüzde, toplumu kimlerin yönettiğiyle, kimlerin de yönetmemesi gerektiği ile ilgili ipuçlarının elde edileceği mecraların başında medya gelmektedir. Gerçekliğin temsil edildiği bir kamusal ortam olduğu iddia edilen medyanın, toplumsal yapının dinamiklerinden bağımsız yayıncılık yaptığı düşünülemez. Dolayısıyla medya temsillerinden toplumdaki elitlerin ve ötekilerin kimler olduğuna dair bulgulara ulaşmak mümkündür. Bu gerçeklikten hareketle kaleme alınan çalışmada, son dönem Türk siyasetinin en önemli figürlerinden biri olan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasal elitizm ve ötekileşme bağlamında ana akım medyada nasıl sunulduğu konu edilmektedir. Şerif Mardin'in Türk siyasetine uyarladığı Edward Shils'in Merkez-Çevre Modeli'ni referans çalışmada, Erdoğan'ın 28 Şubat postmodern darbesinin akabindeki yargılama süreciyle, cumhurbaşkanı seçildiği halk oylamasını takip eden süreçte ana akım medyada nasıl sunulduğu karşılaştırmalı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that human being adopted collective life and created social structure bring about social inequalities. It is possible to meet inequality examples referring to various differences such as race, ethnicity, belief, geography and cultural codes in modern societies emerged from the inequality hypothesis. The concept of political elitism and marginalization is also supplied with this social inequality. Political elitism, which emerged from the discussion of who is needed to rule the society, also brought the discussion of who must not rule it. In today's world, media is the leading one among the channels where the clues of who must or must not rule the society can be acquired. It cannot be thought that media where is considered as a public place broadcasts free-from the social dynamics. Therefore, from their representatives in media it is possible to reach who are the elites or the marginal of the society. By considering this fact, this study deals with in the context of political elitism and marginalization how Recep Tayyip Erdoğan, who is one of the most important figures in recent Turkish politics, is presented in mainstream media. Şerif Mardin's practice, which he adapted Edward Shils' Centre-Periphery Model into Turkish politics as reference how mainstream media presented the event of Erdoğan following the process from February 28 postmodern strike to being elected as president with public voting, is also analyzed in this study.