Arap dilinde fiillerin meçhul yapılması ve 'Mu'Cemu'l Ef'âli'l Meçhûli' adlı risale
Making verbs indeterminate in Arabic language and epistle entitled ' Mucemu'l Ef'al-i Meçhuli'
- Tez No: 447864
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SARMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arapçada meçhûl fiil, edilgen yapı, Arapça Dilbilgisi, Anlambilim, indeterminate”verb in Arabic, passive structure, functional grammar, Arabic grammar, semantics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezde Arapçada meçhûl yapı önce kelime anlamı olarak incelenmiş sonra bir ifadeyi anlamlandırmaya katkısını görmek için Arapça meçhûl yapının kullanım amaçları maddeler halinde verilmiştir. Çalışmada Arap dilinin zirvesinde bulunan Kur'an-ı Kerimdeki örneklerdende yararlanılmıştır. Birinci bölümde fiillerin nasıl meçhul yapıldığını açıkladık ve bunlara ait çekim örneklerini tablolar halinde verdik. İkinci bölümde ise, daima meçhûl kullanılan fiillerin alfabetik olarak anlamları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,“indeterminate”structure in Arabic is suryeved preemptively in this lexical meaning then the intented purposes of Arabic indeterminate structure are specified to find its cantribution to make sense of a statement. In this study, we benefit from the examples from Koran, that tenures all the zenith of Arabic language In the first part, we explained haw verbs are made indeteminate, and we loid the examples of paradigms in tables.