Arap dilinde İsm-i fâʻil ve ayetlerdeki kullanımı
İsm-i faʻil in the Arabic language and the use of in the verses
  1. Tez No: 522436
  2. Yazar: MEHMET NURİ AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD ALKHALIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Gramer, İsm-i Fâʻil, Kur'an-i Kerim, Sülâsî, Gayri sülâsî, Arabic Language, Grammar, Ism-i Fail, Qur'an, Thulathi, Non-thulathi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Kur'an-i Kerimin dili olması yanı sıra, belagat ve fesahat açısından ulaşa bilecek en zirve seviyeye ulaşmış bir dil olan Arap dili, Sami diller arasında yer almaktadır. Arap dili zamanla bozulmalara maruz kalmışsada, ortaya çıkarılan bir takım ilimler ve bu ilimlere bağlı kurallar vasıtasıyla korunma altına alınmıştır. Bu kurallar bütününün bir parçasıda, çalışmamızın asıl konusu olan Arap dilinde ism-i fâʻil konusudur. İsm-i fâʻil kalıpları, Arap dili grameri açısından önemeli bir konuma sahip olup, sülâsî ve gayri sülâsî fiillerden türetilmektedirler. Türetildiği fiillerin yapısı açısından bu kalıplar farklılık arz etmekle beraber, Arap dilindeki diğer fiiler gibi zaman açısından geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman anlamlarını ifade etmektedirler. Ayrıca ism-i fâʻil kalıpları, Kur'an-i Kerim ayetlerinde Yüce Allaha nispet edildiğinde süreklilik anlamını ifade ederken, yaratıcı dışındaki varlıklara nispet edildiğinde ise bazen süreklilik bazende geçicilik anlamı ifade etmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In addition to being the language of the Qur'an, the Arabic language is one of the Sami languages that has reached the highest level of eloquence and ending. Although the Arabic language has been exposed to corruption over time, it has been protected by some sciences come to exist and rules connected with these sciences. A part of the body of rules is the subject of ism-i fail in the Arabic language, the central theme of our work. The forms of ism-i fail have an essential position regarding the grammar of Arabic language, and they are derived from thulathi and non-thulathi verbs. While these forms differ regarding the structure of the verbs from which they are derived, they explain the meanings of past, future and present time like other verbs in the Arabic language. Also, while the forms of ism-i fail points out the meaning of continuity when is referenced to the Supreme God in the Qur'an, it sometimes points the continuity and sometimes transiency when they are referenced to beings other than the Creature.