İmâm Mâtürîdî'de iman-fısk ilişkisi
  1. Tez No: 447866
  2. Yazar: MUSTAFA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mâtürîdî, Kelam, İman, Fısk, Mâtürîdî, Kalam, Faith, fısk
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kelam Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kur'an'da ele alınan kelamî konular içerisinde iman ve fısk önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, iman ve fısk kavramlarını büyük İslam bilgini Mâtürîdî'nin görüşleri çerçevesinde incelemeyi konu edinmiştir. Giriş bölümünde Mâtürîdî'nin hayatı ve ilmî kişiliği hakkında bilgi verildi. Konunun daha iyi anlaşılması için iman ve fısk kavramlarının anlamları alanında özlü bilgiler verilmeye çalışıldı. Son bölümde asıl araştırma konumuz olan Mâtürîdî'nin iman ve fıskla ilgili görüşleri eserlerinden hareketle incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır ve konuyla alakalı diğer eserlerle desteklenmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Faith and fısk have a large and important ground among the subjects of Quran . This study examines the subjects of“fısk”and faith in the light of the view of İslamic master Maturidi. In the introduction section of this study focuses on the life and the personality of the Mâturîdî. Afterwards basic information about the means concepts of fısk and faith are given to provide better understanding. Final part covers the ideas of Mâturîdî about the fısk and faith, the investigation from his works and also are supported by other sources related to the subject.