Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinde kelime dünyası
The vocabulary world in the poetry of Neci̇p Fazıl Kısakürek
  1. Tez No: 447969
  2. Yazar: SEZEN GÜNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çile, Kelime, Leksikoloji, Necip Fazıl, Şiir, Çile, Word, Leksikoloji, Necip Fazıl, Poem
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Üslup, dilin yazınsal cephesi olan edebiyat sanatı içerisinde, sanat ve sanatçının analizinin yapılabileceği form bazında bir öğedir. Dilin temel taşlarından olan kelimeler ise bilhassa şiir gibi, yoğun ve mana yönüyle karmaşık türlerde üslubu belirleme açısından en belirgin ipuçlarını oluştururlar. Daha önce yapılan üslup çalışmalarından farklı olarak bilgisayar destekli üslup incelemeleri vermiş olduğu matematiksel veriler ile daha kesinlikli sonuçlara ulaşma kolaylığı sağlamaktadır. Kelime kullanım sıklığı, kelime gruplarının dağılımı, cümle dağılımı n.gramlar gibi kendi içinde inceleme alt başlıkları sunan sistem, form ve içerik incelemelerinde kolaylık sağlamanın yanında, detaylı analizlere ve sonuçlara ulaşma ayrıcalığı da sağlar. Şiirde farlı bir ahenk ve ses efekti sunan, kaotik ruh ve zihinsel yapısı ile geniş bir imgelem dünyası hazırlayan Necip Fazıl, bireyselliğin dışında toplumla iç içe olgulara da şiirinde alan açar. Sanatçının değişik perspektifteki sanat eğilimi, zengin bir kelime kadrosu oluşturur. Kelimenin sanatçıların sanatsal eğilimlerinden, yaşantılarından, inanç ve değerler dairesinden bağımsız olamayacağı düşüncesi ile daha çok kelime eksenli bir çerçeve de kalınarak çalışmaya yön verilmiştir
Özet (Çeviri)
Literary genre is a component that enables one to analyze art and artist in literature which is literary aspect of language. As to words, which are key elements of language, they largely constitute the main clues in an effort to determine those literary styles, particularly poems, in various literary genres which exist in a complex structure in terms of meaning. Differently from previous works in this field, literary genre examinations based on mathematical analysis via computers enable researchers to reach more concrete conclusions. Besides enabling a proper form and substantive examination, this method provides subtitles to analyze frequency of word usage, range of word groups and sentences and n.gramlar-style system, detailed analyses and results as well. Necip Fazıl, a poet focused on in the study, who introduces a new harmony and sound effect in poem by engaging in a wide range of imagination through a chaotic mindset and soul, focuses on facts in touch with society as well as his individualism. The study finalizes the hypothesis by emphasizing that the word cannot be addressed free from artists' life, their artistic tendencies, belief systems and values and thus focuses more on words.