Meşrutiyetten Cumhuriyete Türkiye'de siyasî af (1908-1923)
Political Pardons in Turkey from the Ottoman Constitutional Era to the Turkish Republic (1908-1923)
- Tez No: 447983
- Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN ATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Pardon, Amnesty (General Pardon), Political Pardons, Private Pardons, History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Sözlükte suçu bağışlamak anlamına gelen, hukuk terimi olarak kesinleşmiş cezaların devletin yetkili organlarınca azaltılması veya kaldırılması olan af, tarih sürecinde toplumdan topluma veya aynı toplumun farklı dönemlerinde değişik sebeplerden dolayı uygulanmıştır. Özellikle savaş öncesi/sonrası veya devletlerin görevini tam olarak yerine getiremediği ortamlarda başvurulan yollardan bir tanesidir. Bunda toplum düzenine uymayanların topluma kazandırılması, devlet otoritesinin yeniden sağlamlaştırılması ve asker ihtiyacını gidermek gibi faktörler ön plana çıkmıştır. Osmanlı Devleti'nde özel ve genel af çıkarma tasarrufu padişahlara ait olup 1909 yılında Kanuni Esasi'nin yedinci maddesinde yapılan değişiklikle bu yetki padişahın yanında meclise de verilmiştir. TBMM'nin açılmasıyla birlikte ise af yetkisi tamamen meclise geçmiştir. 1908-1923 yıllarını kapsayan bu araştırmada; af kavramının hukuki boyutu, tarihsel seyri, hangi siyasi ve sosyal şartlar altında çıkarıldıkları, kapsamları ve afların uygulanması üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelime: Af, Genel Af, Siyasî Af, Özel Af, Tarih
Özet (Çeviri)
Pardon literally means forgiving someone's offense or crime. As a legal term, it denotes the extenuation or exemption of adjudged penalties by the relevant government bodies. It has been applied in almost every society with different purposes at different times throughout the history. Pardon is one of the most frequently used tactics especially when the state failed to function in pre- or post-war periods. This can result from the purposes of reintegrating the disturbers of public peace into society, reconsolidating the state authority and meeting the demand for military recruitment. In the Ottoman Empire, only sultans had the power of granting a pardon and amnesty at first. This power was also endowed to the parliament with an amendment on the 7th article of the Constitution in 1909. When the Turkish Grand National Assembly was opened, pardoning power was delegated completely to the parliament. Encompassing the 1908-1923 period, this study sets out examining the legal status and historical development of pardoning, the scope and socio-political context of pardons, and their applying.