Ibn Batuta seyahatnamesi: Sosyolojik bir çözümleme
The travel of Ibn Batuta: A sociological analysis
  1. Tez No: 448045
  2. Yazar: BETÜL OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat, Seyyah, Seyahatname, İbn Batuta, Sosyolojik Çözümleme, Travel, Traveler, Travelogue, İbn Batuta, Sociological Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, seyahatnamenin içerdiği aktörler ve değişkenler ile sosyolojik çözümlemeye nasıl kaynak oluşturduğu tartışılmıştır. Seyahat anlatısı bizlere seyahat eden ana aktör seyyahın, başka yerlerde karşılaştığı durumlar ile seyahatin toplumsal yönlerini gösterir. Temel olarak seyahatnamenin, sosyoloji tarafından incelenebilirliği, çözümlemelere kaynak teşkil edişi ve eser incelemesi örneği olarak ele alabileceğimiz bu çalışma, İbn Batuta Seyahatnamesi üzerinden yapılmıştır. İsmi ile ilgili“Tı”harfinden doğan bir anlaşmazlık bulunmaktadır. İbn Battuta denilmesinin sebebinin annesi olduğu söylenmektedir. Annesi Fatıma'ya da Fattıma denilmektedir. Biz incelememiz boyunca kendisinden İbn Batuta olarak bahsedeceğiz. Çalışma, sınırlı literatür ve kaynaklara atıfla teorik kısımda seyahat, seyyah ve seyahatname üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmada İbn Batuta Seyahatnamesi temel alınarak, sosyolojik açıdan zengin bilgiler içeren bir harita çizilmiştir. Seyahatnamede İbn Batuta'nın ve eserinin İslam ve Türk Medeniyetine sağladığı katkılar incelenmiş, seyyahın gezdiği ülkeler, karşılaştığı aktörler ve merasimler, olaylar, sosyal gerçeklik dünyaları ve keşifler tespit edilmiştir. Genel olarak 13. ve 14. yüzyıl İslam dünyasına dair bilgiler içeren bu seyahatname sosyolojik çözümlemede önemli kaynaklardan biridir.
Özet (Çeviri)
This study aims to unfold the actors and variables of travelogue based on the sociological analysis. Travelogue which is produced by the actor who conducts pilgrim will tremendously show us social aspects of the travel experienced along with the particular situations elsewhere. In this regard, The Travel of Ibn Batuta is a basic example which is absolutely able to be investigated in sociological perspective, that becomes an object of the study as well. However the name of“tı”at the middle letter of Ibn Bat(t)uta's name could be found as a problem, that's why his mother called him Ibn Battuta, as she did it to Fatima as Fattima. This research will use and refer to Ibn Battuta instead of Batuta. In addition due to the limited sources and literatures relating to the subject, this study will focus on the traveler and travelogue. Through the approach of sociological perspective this study will draw rich information based of The Travel of Ibn Battuta and identify the general aspects of it and the contributions toward the Islamic and Turkish civilizations, the countries which had been visited, actors and ceremonies, events, and the social realities which been faced during his journey. Overall this travelogue has been cited as one of the most important resources during 13th and 14th centuries which have enriched the sociological analysis and information on the Islamic world.