Geri Dön

Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönem'de Doğu Thrakia

Eastern Thrakia during Archaic, Classic, and Hellenistic periods

  1. Tez No: 448235
  2. Yazar: ERGÜN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET GÜL GÜRTEKİN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 685

Özet

“Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönem'de Doğu Thrakia”isimli bu çalışmanın mekânsal sınırını güney ve güneydoğuda Ege ve Propontis Denizi, kuzeyde Pontos Euksinos ve Astikus Dağları, doğuda Bosporos Thrakios ve batıda ise Hebros Nehri oluşturmaktadır. Avrupa'nın ve Thrakia Bölgesi'nin Güneydoğusu'nda bulunmasına karşın“Doğu Trakya”şeklinde yerleşmiş bir ismi olmasından dolayı“Doğu Thrakia”olarak adlandırılmaktadır. Doğu Thrakia Bölgesi, Hebros ve kolları Tonzos, Agrianes ve Ardeskos nehirleri tarafından sulanan ve kuzeyindeki Astikus ve güneyindeki Ganos ve Koru Dağları hariç hafif engebeli bir alandır. Bölgenin coğrafyası Neolitik Çağ'dan itibaren, yerleşimlerin dağılımını ve karakterini büyük ölçüde etkilemiştir. Khersonesos, kıyı ve iç kesimin birbirinden büyük farklılık arz ettiği Doğu Thrakia'nın iç kısmında, 7. bin yılda Balkan kültürleri hâkim durumdayken Kuzey Ege kıyısında ise, Batı Anadolu olarak adlandırdığımız Ege Havzası'ndaki kültürler hâkimdir. Bölge MÖ1. binyıl sürecinde büyük oranda bu şekillenmeden etkilenmiştir. Pekçok kabileden oluşan Thraklar, yaklaşık MÖ 1200'lerde tüm bölgeye hâkim olmuştur. Ancak kısa bir süre sonra, Pontos Euksinos hariç, Propontis ve Kuzey Ege kıyıları ile Khersonesos'da Ege Havzası'ndan, özellikle de Batı Anadolu, ona yakın Samos, Khios ve Lesbos gibi adalardan ve Yunan anakarasından gelenler tarafından irili ufaklı birçok yerleşim kurulmuştur. Bu yerleşimlerin büyük bir bölümü, mevcut bir Thrak yerleşimi üzerinde yeniden iskân edilmiştir. Doğu Thrakia'nın Pontos Eukinos haricindeki kıyılarında ve Khersonesos'da kolonistler yaşarken, Thraklar ise iç kısımda, kıyıların hemen gerisinden itibaren, varlıklarını neredeyse Geç Antik Çağ'a kadar sürdürmüşlerdir. Doğu Thrakia'nın Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönemi'nin incelendiği çalışmada, ağırlıklı olarak müze ve arazi verileriyle araştırma yapılmıştır. Ayrıca bölge ile ilgili çeşitli antik kaynaklar ve modern araştırmalardan yararlanılmıştır. Bu kapsamda müze ve arazi verileri, kaynak araştırması, bölgenin coğrafyası ve etkilendiği siyasi olaylar bütüncül olarak değerlendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

The study of“Eastern Thrakia in Archaic, Classic, and Hellenistic Periods”include the Aegean and Propontis Sea to south and southeast, the Pontus Euxinus and Asticus Mountains to the north, Bosporos Thrakios to the east, and the Hebrus River to the west. Although this geographical border it is located in the ssoutheastern Europe and Thrace, this region is preferred to be named here as“Eastern Thrace”as since it because a widely accepted name. The Eastern Thrace, which is located on a slightly rugged terrain, except for the Asticus Mountains on the north and the Ganos and Koru Mountains on the south, is irrigated by Hebrus and its branches of Tonzos, Agrianes and Ardeskos. Starting from the Neolithic Age, the geographical structure of the region substantially affected the distribution and the characteristics of the settlements. While the Balkan cultures dominated in the 7th millennium in Chersonesos, which is in the inner part of the Eastern Thrace where coastal regions and inland differ considerably from each other, the cultures in the Aegean Basin that we call the Western Anatolia dominated the Northern Aegean coastal regions. The area was highly affected by this formation throughout the first millennium. The Thracians, who consisted of many tribes ruled on the whole area in around the 1200s. However, after a short while, except Pontus Euxinus, large and small settlements were established by people coming from Propontis, the North Aegean coasts, the Aegean basin in Chersonesos, especially the Western Anatolia, the nearby islands of Samos, Chios, and Lesbos, and the Greek Mainland. Most of these settlements were re-inhabited in an already present Thracian settlement. While the colonists lived in Chersonesos and the coasts of the Eastern Thrace, excluding Pontus Euxinus, the Thracians continued their existence in the inner part, behind the coastal regions up until the Late Antiquity. In this study in which the Archaic, Classic, and Hellenistic Periods in the Eastern Thrace were examined, the research was conducted through the data obtained mainly from museums and field surveys. Moreover, the study benefited from various ancient and modern literary sources on the region. Within this scope, archaeological the data from the museums and field research, the literary evidence, as well as the geography of the region and the political events that affected the region were evaluated as a whole.

Benzer Tezler

  1. Yozgat Müzesi'nde bulunan hellen otonom, hellenistik krallık ve roma eyalet sikkeleri

    Coins of hellenic autonomous, hellenistic kingdoms and roman provinces from Yozgat Museum

    TUĞBA SAYGIN SEZGİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ArkeolojiHitit Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE SÖKMEN

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER SANCAKTAR

  2. The Ancient South Marmara Harbors

    Antik Güney Marmara Limanları

    SERKAN GÜNDÜZ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    ArkeolojiUludağ Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN

    PROF. DR. MARTİNA SEIFERT

  3. Patara kazılarından ele geçen (1989-2010 yılları) Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönem ticari amphoralar ve amphora mühürleri

    Archaic, Classical and Hellenistic commercial amphorae and amphora stamps unearthed in Patara excavations (1989-2010)

    ERKAN DÜNDAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    ArkeolojiAkdeniz Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜL IŞIN

    DOÇ. DR. A. KAAN ŞENOL

  4. Antandros Nekropolisi pithos mezarlar

    The pithos graves on the Necropolis of Antandros

    İLAYDA ÜRÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    ArkeolojiEge Üniversitesi

    Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YASEMİN POLAT

  5. Kyme Doğu Nekropolü (Habaş kurtarma kazısı 2010-2011 yılı) figürinleri

    Figurins of Kyme East Nekropolis from Habaş rescue excavation (2010-2011)

    PINAR TAŞPINAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    ArkeolojiAydın Adnan Menderes Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT ÇEKİLMEZ