Deleuze ve Hegel karşıtlığı olarak fark ve çelişki kavramları
The concepts of difference and contradiction as the opposition of Hegel and Deleuze
- Tez No: 448268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTUL GÜLENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Difference, Çelişki, Oluş, Karşıtlık, Diyalektik, Simülakr, Difference, Contradiction, Becoming, Oppotisition, Dialectic, Simulacra
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Deleuze'ün fark ve Hegel'in çelişki kavramları birer oluş olarak ele alınmış olup, fark kavramının çelişki kavramının yerine geçtiği ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda farkın ve çelişkinin oluşu arasında karşıtlıklar kadar, farklılıklar ve ortaklıklar dikkat çekmektedir. Bu bakımdan fark ile çelişki arasındaki ilişkisellik Deleuze ile Hegel arasındaki ilişkiyi tarif etmemize imkan verir. Bu doğrultuda Deleuze, diyalektik düzlemde Hegel'in karşıt ikizi gibi görünürken, Deleuzecü kıvrımında ise simülakra olarak görünecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, Deleuze's concept of diffenrence and Hegel's notion of contradiction are handled as an becoming and it is tried to be expressed that the notion of difference replaces the concept of contradiction. In this sense, differences and the similarities between the becoming of difference and contradiction draws as much attention as the opposition between them. In respect to this, the correlation between difference and contradiction enables us to describe the relationship between Deleuze and Hegel. Accordingly, while in Deleuze's relationship with Hegel, Deleuze seems as the opposite twin of Hegel on the dialectic platform; he would seem as simulacra on the deleuzian fond.