8. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi başarı düzeylerinin problemli internet kullanımı ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining academic success of 8th grade students' social sciences lesson from the standpoint of problematic internet use and some other variables
- Tez No: 448514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA YÜCEL İŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Ders başarısı, Problemli İnternet Kullanımı, Social Studies, Academic Success, Problematic Internet Use
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinde problemli internet kullanımının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır.Araştırmanın evrenini Ankara il merkezinde bulunan ortaöğretim okullarında öğrenim gören 284 öğrenci, örneklemi ise basit rastgele örnekleme yöntemiyle bu evrenden seçilen 6 ortaöğretim okulu oluşturmuştur. Çalışmada problemli internet kullanımı ile sosyal bilgiler dersi başarı ortalamaları arasında negatif yönde yüksek bir ilişki olduğu, ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyet durumları ile sosyal bilgiler dersi başarı ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuş bu farkın erkek öğrenciler lehine olduğu görülmüştür. Ortaöğretim öğrencilerinin internet kullanım sürelerine göre sosyal bilgiler dersi başarı ortalamarı arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuş, ortaöğretim öğrencilerinin anne-baba eğtim düzeylerine göre sosyal bilgiler dersi aşarı ortalamarı arasındaki anlamlı bir farklılaşma bulunmuş anne-baba eğtim düzeyi yükseldikçe ders başırı düzeyininde arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine academic success of 8th grade students' social sciences lesson from the standpoint of problematic internet use and some other variables. In the research population consists of 284 students from secondary schools in Ankara. The sample consisting of 6 secondary schools, is selected from the population by simple random sampling method. A negative relationship between the problematic internet use and average success of Social Studies lesson has been found in the research. Furthermore, a meaningful diversity has been found between gender status and secondary students' average success of Social Studies lesson. The diversity is in favor of male students. A meaningful diversity has also been found between the secondary school students' time of internet use and average success of Social Studies lesson. In the survey a meaningful diversity has also been found between the parental educational level and average success of Social Studies lesson; it has been determined that as the level of education increases, academic success of student increases too.