حاش ةٌ الملا محمد الكردي على الأنوار كتاب الطلاق تحق قٌ و دراسة
Molla Muhammed el-Gerdi'nin el Envâr haşiyyesinin tahlil ve tahkiki ' Kitabüt-talak bölümü
- Tez No: 448579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Molla Muhammed el-gerdi Envâr Tahlil ve Tahkiki, Molla Muhammed el-gerdi Envâr Ttahlil ve Tahkiki
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
tarih boyunca Herkes tarafından bilinen, takdir gözüyle bakılan ve alkışlanan önemli işlerden birisi fıkıh ilmi ve kültürümüzle alkalı olan ve bize kalmış el yazılar( mahtutalar)dır ki bunlar hep ümmet tarafından korunmalı, saygı gösterilmeli ve takdirle yad edilmelidir. Aynı zamanda bunlar gelecek adına çok fayda sağlayabilir. Benim tezim (molla muahmmad El-kürdi)nin şerh ettiği (Hâşiyetü molla muahmmad El-kürdi Alel Envar) dir ki buda (Yusuf El-erdebili) (Al-envar Li a'mal El-ebrar) olan şaffi fıkhiyle yazılan bir el yazıdır. Ben bu tezde (talak) bahsini baştan sonuna kadar ele almışım, bu çalışmam da bingöl üniversitesinin sosyal bilimler enistütüsünün fakültesinde( islam hukuk)u bölümünde fıkıh ve usul da yüksek lisans tezi olarak sunmuştum Tezd e mükkadime,iki bölüm,hatime, ve fihrist konuları içermektedir.Tezın başlangıcı şunlardan oluşmuştur: kitabın pılanı, araştırmanın seçme sebebi, çalışmanın önemi, bu kitabla alakalı yazılan çalışmalar, ve araştırmanın pilanı.Birinci bölüm araştırmadan ibarettir buda iki konudan oluşmaktadır, birinci bölümünde yazarın hayatı, yazdığı eserler ve yazarın yazıdığı kitaplarda metodunu ve kullandığı eserler ve kaynaklar. İkinci konuda tahkikte kendi çalışmalarımı vurgulamışım buda kitabın ismini ve yazara nisbetini izah etmeye çalışmışım ve bunula beraber el yazmasını da tarif etmişim. İkinci bölümün de ise benim tahkik ettiğim şeylerden ibarettir. Sonra talak kitabından (devr) meselesine kadar ele almışım buda kitabın baştan sonra ele aldığımı ibarettir. Benim tahkik ettiğim 15 levheden ibarettir, envar kitabını şerh eden kişi başlık ve bölümleri ayrıt etmemiştir ama ben bu çalışmamda Envarın metodunu kullanıp konu başlıkalrı yazmışım. Benim elimde asli olan bir nusha olup buda en eski nushasıdır bunun dışında bir nusha bulamadım bende bunu güzel bir şekildedüzenledim,eIyazıda kullanılan kuran ayetleri,hadisleri,alimlerin hayatları ve diğer kullanılan eserlerin nerede geçtiğini belli etmişim, ve izaha ihtiyacı olan yerleride açıklamışım.Sonrada sonucu yazdım buda çalışmada ve tahkikte idrak ettiğim noktaları içermektedir. Sonunda Allahtan ihlaslı bir çalışma bereketli bir eser olmasını niyaz ederim. Allah yar ve yardımcımız olsun.
Özet (Çeviri)
Throughout history, known by everyone as a one of the important and acclaimed work the science of Fiqh and they take up the US handwriting Agrawal (mahtuta) is that all the Ummah must be protected, respected and appreciated by the yad. At the same time they can provide many benefits for the future.My dissertation (Maeda muahmmad El-cure) which was the annotated (Hâşiyetü Maeda muahmmad Hand-it was curing in General Anwar) which (Yusuf Al-: ardebili) (Al-Anwar Li a 'mal El-patia) is a jurisprudential rules of the şaffi handwriting. In this thesis I (t) I got to go through the handle to the end, this work is paid for by the faculties of the University Social Sciences enistütü bingöl (Islamic law) u section and jurisprudence and procedures I had submitted as his master's thesisView Sally e mükka my two maids of honor section, line, and lists the following topics.Tezın: the book of the beginning of Pilani, the reason for the importance of the work research featured in this post about the work and research of kitabla Pilani. The first section consists of two subject research is from buda, wrote in the first part of the author's life, works and is writing books author method and uses the artifacts and resources. The second name of the book and its vurgulamışım my work on a quest about Buddha and I tried to explain, and the author nisbet herewith describe the manuscript. The second section consists of my thing I also investigate. Then t about the book (age) until I got to handle lead is I took captured after the Buddha. I verify that I have is 15 levheden, Anwar's book did not distinguish the titles and chapters who annotated, but I use this in my Envarın work method of subject başlıkalrı wrote.In my hands is a cardinal is the oldest Buddha nusha except I couldn't find a nusha nusha I beautifully I used Quran verses, eIyazıda dedüzenle, Hadith, Islamic scholars and other used I certain where works of art, and explaining it in places in need of açıklamışım.Then I realize I wrote as a result of the study of the Buddha and a quest points.Finally, I'm glad to be a fertile works a working supplication admonish. Allah yar, and help us