41 No. lu Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 41), Vergi Usul Kanunu ve tekdüzen hesap planı açısından küçük ve büyükbaş canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi ve değerleme işlemi
Small and great cattle biological assets valuation and accounting in accordance with Turkish accounting standard (TAS41) 41, Tax Procedure Law, the uniform chart of accounts
  1. Tez No: 448665
  2. Yazar: DERMAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı Varlıklar, Tarımsal Ürün, Vergi Usul Kanunu, TMS 41, Gerçeğe Uygun Değer, Living Assets, Agricultural Product, Tax Procedure Law, Turkish Accounting Standard 41, Fair Value
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Canlı varlıkların muhasebeleştirilmesinin diğer tarım işletmelerinin varlıklarından farklı olmasının en önemli sebebi canlı varlıkların doğma, büyüme, olgunlaşma, üreme, yaşlanma ve ölüm gibi biyolojik dönüşüme uğramalarıdır. Canlı varlıkların biyolojik dönüşümlerini göz önünde bulundurarak muhasebeleştirilme işlemlerinin gerçekleştirilmesi Türkiye Muhasebe Standardı 41, Tarımsal Faaliyetler Standardı kapsamında yapılmalıdır. Böylelikle amacı gerçekçi finansal bilgiler sağlamak ve sunmak olan muhasebeleştirme ve raporlama işlemi gereğine uygun biçimde yapılmış olacaktır. Ancak bu amacın gerçekleşmesi için THP'ye birtakım düzenlemeler getirilmesi gerekmektedir. Çalışmada devletin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan vergi THP ve VUK açısından oldukça düşük çıktığından uluslararası muhasebe sistemine uyarlanmış Türkiye Muhasebe Standartları uygulanmalıdır. Bu nedenle çalışmada Türkiye Muhasebe Standartları ve Tarımsal Faaliyetler çerçevesinde genel bilgiler verilmiş, Türk Vergi Mevzuatı ve Standartlar karşılaştırmalı olarak uygulama üzerinde anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important reason behind the different accounting between the recognitions of living organisms and the other agricultural enterprises is that living organisms have biological transformation like birth, growth, maturation, reproduction, ageing and death.Having regard to the biological transformation of living assets, recognition process should be carried out in accordance with the Turkish Accounting Standard 41, Agricultural Activities Standard. Accordingly the recognition and reporting process with the aim of providing fair financial information, is carried out appropriately. However, a number of arrangements for THP are required for realizing this aim. In this study, because of the tax with regard to THP and VUK, which is one of the most important source of the income for the state is determined as low, Turkish Accounting Standards adapted to the international accounting system have to be applied. Therefore, in this study, general information is given within the framework of Turkish Accounting Standards and Agricultural Activities. Turkish Tax Legislation and Standards are explained on an application comparatively.