Yedi Bucak Avşarları üzerine sözlü kültür incelemesi
Oral culture rewiev on Yedi Bucak Avşars
- Tez No: 448669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKTAN MÜGE YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Afşarlar, Sözlü Tarih, Kültürel Kimlik, Sözlü Kültür, Somut Olmayan Kültürel Miras, Afşars, Oral History, Cultural İdentity, Oral Culture, Intangible Cultural Heritage
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 669
Özet
Çalışmada, alan araştırması usul ve yöntemleri kullanılmıştır. Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı; Karpınar, İğdeli, Yerlikuyu, Kaleköy ve Burunören köylerinde yaşayan Yedi Bucak Avşarları arasında derlenen sözlü kültür ürünlerinin incelenmesinden oluşmaktadır. Ürünlerin derlenmesi aşamasında; katılımlı gözlem, katılımsız gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın amacı, Yedi Bucak Avşarları'nın sözlü kültür ürünleri esas alınarak ilim dünyasına tanıtılmasıdır. Bu amaç dâhilinde, Yedi Bucak Avşarları'nın sözlü kültür ürünleri tespit edilerek kültür tarihi içerisindeki yeri ve önemi açısından tahlil edilmiştir. Ayrıca tahlil işlemleri yapılırken Anadolu'nun ve Türk dünyasının farklı yerlerindeki benzer uygulamalarla da mukayese edilmiştir. Karşılaştırmalar ve yorumlamalar sonucu, sözlü kültür ürünlerinin kaynakları ve Yedi Bucak Avşarları için hangi işlevi üstlendiği açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma; giriş, üç bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşmaktadır. GİRİŞ bölümünde, araştırmanın teorik çerçevesi çizilmiştir. Yedi Bucak Avşarları hakkında daha önce yapılan çalışmalar tanıtılmış; araştırmanın önemi, kapsamı ve amacı belirtilmiştir. Metot bilgisi ayrı bir başlık olarak verilmiş, kuramsal yaklaşımlarla birlikte kavramlar ele alınmıştır. Çalışmanın BİRİNCİ BÖLÜMÜ'nde, Yedi Bucak Avşarları'nın tarihî ve toplumsal yapısı açıklanmıştır. İKİNCİ BÖLÜM'de, Yedi Bucak Avşarları'nın dinî inançları ve dinî törenleri incelenerek Alevi kimliklerinin onlar için taşıdığı önem ele alınmıştır. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM'de ise derlenen sözlü kültür ürünleri, somut olmayan kültürel miras üst başlığı altında sınıflandırılarak tahlil edilmiştir. KAYNAKÇA kısmında, çalışma esnasında başvurulan yazılı ve sözlü kaynakların künyeleri sıralanmıştır. EKLER kısmında, arşiv belgelerinin örnekleri ve araştırma sırasında çekilen fotoğraflar ile kaynak kişilerin arşivlerinden alınan fotoğraflar verilmiştir. Ayrıca, yörenin tarihî ve güncel haritası da çalışmayı destekleyici dokümanlar arasında gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the fieldwork research methods are used. Depending on the Sarıoğlan district of Kayseri; Karpınar, İğdeli, Yerlikuyu, Kaleköy and Burunören villages living in Yedi Bucak Avşars consists of the oral examination of cultural products compiled. At the stage of recovery of the products; participant observation, non-participant observation and interview techniques were used. The purpose of this study is to introduce oral cultural products on the basis of the Yedi Bucak Avşars scientific world. For this purpose, including, by determining the oral culture of Yedi Bucak Avşars products were analyzed in terms of the importance of cultural history. Furthermore, the assay procedures were compared with similar practices in different parts of the Anatolia and Turkish world. After the conclusion of the comparision and interpretation it has been tried to be clarified which functions of oral cultural products has undertaken for the Yedi Bucak Avşars. The study consist of; introduction, three chapters, conclusions, bibliography and appendices. In the introduction, theoretical framework of the study was drawn. Early studies of the Yedi Bucak Avşars has been introduced and the importance, scope and the purpose of the research are indicated. Method information has been given as a separate title and institutional approaches and concepts are discussed. In the first part of the study the history and society structure of Yedi Bucak Avşars has been described. In the second part, the religious beliefs and religious ceremonies are examined and the importance of the Alevi identity of the Yedi Bucak Avşars is mentioned ın the third part, collected oral culture product recovery was assayed by classifying intangible cultural heritage under the top title. In the bibliography, listed imprint of written and oral sources consulted during the study. In the appendix, the resource persons photographs taken during research of archive documents and samples taken from archive photographs are given. In addition, the area's history and current maps are shown as supporting documents of the study.