Salisilik asit uygulamalarının farklı sulama seviyelerinde yetiştirilen yazlık kabakta (Cucurbita pepo L.) bitki gelişimi ve verime etkileri
Effects of salicylic acid applications on plant growth and yield of summer squash (Cucurbita pepo L.) under different irrigation levels
  1. Tez No: 449167
  2. Yazar: FATMA FUNDA ÖZDÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ARIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yazlık kabak (Cucurbita pepo L.), salisilik asit, kısıtlı sulama, Summer squash, water deficit, salicylic acid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Salisilik asit (SA) bitkiler tarafından üretilen, birçok biyotik ve abiyotik stres faktörlerine karşı toleransı sağlayan mekanizmada sinyal görevi yapan bir moleküldür. Yazlık kabak yetiştiriciliğinde sulamanın zamanında yapılması verimi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, üretimi sırasında su ihtiyacı yüksek olan yazlık kabak bitkisinin farklı uygulama metotlarıyla [(tohum (T), yaprak (Y), tohum+yaprak)] ve değişik dozlarda (0, 0,5, 1 mM SA) dışarıdan verilen SA'in normal ve geç ekim dönemlerinde kısıtlı su koşullarında bitki gelişimi (çıkış, ilk çiçeklenme, meyve eni, boyu, çapı vb.) ve verime (meyve sayısı, toplam verim vb.) etkileri araştırılmıştır. Yazlık kabak tohumları 0, 0,5, 1 mM SA içeren suda 24 saat bekletildikten sonra ilk ağırlığına kadar kurutulup tarlaya ekilmiştir. Yapraktan püskürtme ile aynı SA dozları 2 farklı dönemde (1. uygulama çiçeklenme başlangıcı ve 2. uygulama gelişim dönemi ortası) olmak üzere uygulanmıştır. Tekirdağ koşullarında yazlık kabak yetiştiriciliğinde normal dönemde ekim yapılması, sulama kısıtına gidilmemesi ve birçok krıiterde öne çıkan T0,5+Y0,5 salisilik asit uygulanması olumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Salicylic acid (SA) is a molecule that is produced by plants and that functions as a signal in the mechanism providing tolerance against a lot of biotic and abiotic stress factors. In the cultivation of summer squash, the fact that irrigation is performed in time affects yield considerably. In this study, the plant growth of summer squash, needed high irrigation water during its production, in sowing water conditions (emergence first flowering, width of fruit, its length, its diameter ) in normal and late periods of sowing of SA that was given with different methods (seed, leaf, seed+leaf) and in different doses ( 0, 0,5, 1 mM SA) and its effects ( early yield, total yield) to yield were investigated. After being soaked in the water that includes 0, 0,5, 1 mM SA for 24 hours, being dried till it reached its first weight the seeds of summer squash were sown in the field. By spraying- from leaf, the same SA doses were practiced in two different periods (1. the beginning of flowering and 2 the middle period of growth). Sowing of summer squash in Tekirdağ conditions during the normal term with no limitations in irrigation but with the application of salicylic acid T0.5+Y0.5 featured in many criteria has brought about positive results.