Anadolu'nun ilk tapınağı: Göbekli tepe
The first temple of Anatolia: Göbekli tepe
- Tez No: 449657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Tapınak, Göbekli Tepe, Şanlıurfa, Religion, Temple, Göbekli Tepe, Şanlıurfa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan bu araştırmanın konusu Anadolu'nun ilk tapınağı: Göbekli Tepe'dir. Göbekli Tepe bize, dinin ilk insanların hayatındaki yerini ve önemini gösterir. İlk insanlar her şeyden önce tapınak inşa etmiştir. Bu inancın ve dinin insanlar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu çalışma dinin doğuşuna ve kökenine ışık tutmaktadır. Bunun yanında ilk insanların dinden ve inançtan yoksun ilkel bir hayat sürmediklerini, aksine bir inanca sahip olduklarını, tapınak inşa ettiklerini ve yoğun ve zengin bir sembolizm kullandıklarını göstermektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Din ve kökeni, Neolitik Dönem, Mezopotamya ve Bereketli Hilal, Şanlıurfa gibi temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde; Anadolu'nun ilk tapınağı olarak Göbekli Tepe incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Göbekli Tepe hakkındaki teoriler değerlendirilerek bir sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is Göbekli Tepe which is the first temple of Anatolia. Göbekli Tepe has shown us the place and importance of the religion in life of primitive men. First of all, primitive man has built the temple. This has been indicating how importance of religion and faith for mankind. This study throws light on birth and root of religion. Besides, this has shown us that primitive men didn't spend their life without religion and faith, on the contrary, they had faith, they built temples and they used immense and rich symbolism. This study consists of three sections. In the first section, concepts such as Religion and its root, Neolithic Age, Mesopotamia and Fertile Crescent, Şanliurfa has been clarified. In the second section; Göbekli Tepe which is the first temple of Anatolia was investigated. In the third section; By intellectualizing theories about Göbekli Tepe, it was drawn a conclusion.