Türkiye'de organize sanayi bölgelerinin yerel ekonomiye katkısı: Bartın merkez I. Organize Sanayi Bölgesi örneği
Contribution to the local economy organized industrial zone in Turkey: Central Bartın First Organized Industrial Zone example
  1. Tez No: 449658
  2. Yazar: OĞUZHAN KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi, Yerel Kalkınma, Bartın Merkez I. Organize Sanayi Bölgesi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Organize Sanayi Bölgeleri kökeni, 1800'lü yıllarda başlayan sanayileşme hareketleriyle ve daha sonrasında meydana gelen sanayi devrimiyle Avrupa'daki bazı yerleşim merkezlerinde sanayi tesislerinin hızla artmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Düzensiz ve kendiliğinden kümelenen bu irili ufaklı sanayi tesisleri Sanayi Bölgelerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. 1896'da İngiltere'deki ilk Organize Sanayi Bölgesi uygulaması sonrasında ABD ve Avrupa'da OSB uygulamaları yayılmaya başlamıştır. 1960'lı yılların başından beri de Türkiye' de uygulanmaya başlanan OSB'ler, uygulanmaya başladıkları ilk yıllardan itibaren günümüze kadar, işsizliği azaltmada, sanayi yatırımlarının hızlanmasında, üretimde kalite verimliliğin artmasında, bölgesel eşitsizliklerin önlenmesinde, şehirlerin daha planlı ve çevreye duyarlı olarak kurulmasında ve ülkemizdeki bölgesel kalkınmanın sağlanmasında önemli rol oynamışlardır. Bu çalışmada, 1999 yılında faaliyete geçen Bartın Merkez I. Organize Sanayi Bölgesi'nin Bartın ilinin kalkınmasında, sanayileşmesinde ve yarattığı istihdam ile bölgesel kalkınmanın sağlanmasındaki katkısı araştırılmıştır. Çalışma Yöntemi olarak kaynak taraması ve yüz yüze görüşme tekniği tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda, Bartın Merkez I. Organize Sanayi Bölgesinin Bartın ilinin ekonomik kalkınmasında özellikle istihdam açısından önemli bir katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organized Industrial Zones appeared when industrial facilities in some settlements of Europe started to increase in high numbers due to industrialization movement, originating in the beginning of 1800s, and industrial revolution. These large and small facilities that clustered in a disorganized manner laid the ground for Industrial Zones. Following the first OIZ application in England in 1896, OIZ applications began to spread across the U.S. and Europe. Having been applied in Turkey since the onset of the 1960s, OIZs have played a crucial role in reduction of unemployment, acceleration of industrial investments, increase in quality and productivity in production, prevention of regional inequalities, more planned and environment-friendly city establishments and regional development in our country since the first years of their application. This study examines the contribution of Bartın Central 1st Organized Industrial Zone that was commissioned in 1999 to the development, industrialization, job opportunities and regional development in Bartın city. Source revive and face-to-face interview techniques have been preferred as study method. As a result of study, it was seen that Bartın Central 1st Organized Industrial Zone contributed considerably to economic development of Bartın Province especially in terms of employment. Keyword: Organized Industrial Zone, Industry, Local Development, Bartın Central 1st Organized Industrial Zone