Türkiye'de spor dergiciliğinde tenisin yeri ve önemi: Tenis Dünyası dergisi örneği
The role and the importance of tennis in sports magazine publishing in Turkey: The tennis dunyası periodical
  1. Tez No: 449801
  2. Yazar: UFUK ERKOÇKAR
  3. Danışmanlar: PROF. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Dergi, Tenis, Sport, periodical, tennis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Son yıllarda endüstriyel bir sektör haline gelen spor medyada geniş yer bulmaktadır. Elit sporlar arasında kabul edilen tenis de hem spor basınınca yakından takip edilmekte hem de tabana yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde tenis sporuyla ilgili tek yayın organı ?Tenis Dünyası? dergisidir. Dergi hem tenis sporuna hem de Türk spor basınına katkılarıyla önem taşımaktadır.Tenis Dünyası dergisinin önemini ve katkılarını ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada Tenis Dünyası'nın 2006-2010 tarihleri arasında yayımlanmış sayıları araştırma kapsamına alınmıştır. Derginin 1920 sayfalık 24 sayısı incelenerek haber ve görseller taranmış, içerik çözümlemesi yapılarak veriler ortaya çıkarılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde spor ve sporcu gibi temel kavramlar açıklanarak, tenisin tarihçesi ve gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de spor dergilerinin tarihçesi ve gelişimi irdelenerek, tenis dergilerinin önemi açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Son bölümde Tenis Dünyası'ndaki haberler ve görseller içerik analizi ile incelenip, elde edilen veriler grafik tablolarla yorumlanarak sunulmuştur. Sonuçta Tenis Dünyası'nda yayımlanan haber ve görsellerin tenis dalında, Türkiye'de periyodik olarak yayımlanan tenis dergisi olarak, Türk Spor Basını'nda referans olabilecek bir teknikle yayımlandığı anlaşılmıştır.Yapılan bu çalışmanın tenis sporuna yönelik yayıncılığın öneminin açığa çıkması adına yapılacak yeni çalışmalara kaynak olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the sports that has become an industy widely is in media. The tenis that is known as among the elite sports is not only monitoring closely by sports press but also is widespreading to the grass. The ?Tenis Dünyası? considering on tennis sport is the only periodical in Turkey. It has an importance of contributing to both tennis sport and Turkish sports press.To find out the contributions and the importance of periodical ?Tenis Dünyası?, in this research the numbers of the periodical are being published between 2006 and 2010 have been examined. The news and the images in the contents of those 24 numbers - in total 1920 pages- of the periodicals are scanned and analyzed.In the first part of the research the basic concepts, such as sports and athletes are being explained and then the history and the history of tennis sport are being examined. In the second part, through explaining the history and the development of sports magazines in Turkey, it is attempted to reveal the importance of tennis magazines. In the last part, the obtained data from news and the images of the periodical are examined to the content analysis and the analyzed data is presented in graphical tables comments. In conclusion, it is found out that the news and the images in the Tenis Dünyası ? the only periodical considering on tennis sport in Turkey - may be reference to Turkish sports press.It is expecting that this research would be a reference to new researches considering on find out the importance of publishing on tennis sport.