Sigorta şirketlerinde operasyonel risk hatalarının marka değerine etkileri ve alınması gereken önlemler
Operational risk of errors and precautions effects on brand equity in the insurance companies
  1. Tez No: 449953
  2. Yazar: EMİNE ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Değeri, Sigortacılık, Risk Kavramı, Operasyonel Riskler, Operasyonel Risklerin Marka Değerine Etkisi, Sigortacılıkta İç Kontrol Sistemi, Brand Value, Concept of Risk, Operational Risk, Impact of Operational Risk on Brand Value, Internal Control System in Insurance Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Marka kavramı geçmişi çok eskilere dayanan bir olgudur. Geçmişte ilk çıkış noktası ile bugünkü marka kavramı ve algısı arasında ise çok ciddi farklılıklar mevcuttur. Günümüz dünyasında marka kavramı, işletmeler adınapazarda rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için fiziksel faydalar sağlamanın yanı sıra soyut değer ve hislerde verme üzerine odaklanmıştır. Marka somut anlamlarla ifade edilebilecek bir ticari ürün olmasına karşın, çoğunlukla tüketicilere soyut mesajlar vermektedir. Markalar, tüketicinin hem ürün ve hizmete ilişkin algısında hem de firmalara yönelik tutum geliştirmesinde etkili bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, markanın üretici firmalar arasındaki rekabette ön plana çıkan vefarklılık yaratmada önemli rolü olan unsurlardan birisi olduğu görümektedir. Marka, tüketici nezninde bir değer ve güç göstergesi olarak algılanabilmekte ve tüketicide bir değer olgusu yaratabilmektedir. İşletme için sahip olduğu markanın değerinin korunması bir rekabet stratejisi olup, bu değerin ölçülmesi ve işletmeler tarafından marka değerinin korunması ve yönetilmesi gerekmektedir. Günümüzde işletmeler en iyi olmak, tercih edilmek ve başarıyı sürekli kılabilmek için büyük çaba harcamaktadır. İşletmeler için başarı çok çalışmak, hedefe odaklanmak, en çokda tüketicilerin zihninde istedikleri yere ulaşmak demektir. Tüm bu hedeflerin anahtarı marka olmak ve bunu doğru bir pazarlama iletişimi ile duyurmak, kendilerini sürekli doğru anlatabilmektir. Markalar ne zaman tüketicilerin zihninde diğerlerinden farklı ve olumlu bir ışık yakar ve bunu zaman içinde sürdürmeyi başarırsa o zaman başarıyı yakaladıkları söylenebilir. Risk kavramı incelendiğinde bireyler ve kuruluşlar için risk paylaşım sistemi olarak ortaya çıkan sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinde riske maruz kalabildikleri, risklerin çeşitliliğin çokluğu, operasyonel riskler olarak karşımıza çıkan risk türleri ele alınmıştır. Günümüz pazarlama anlayışı içinde bir marka olarak hizmet sektöründe yer alan sigorta şirketlerinin tüketici temelli pazarlama algısı göz önüne alındığında marka değerlerinin olumlu veya olumsuz etkilenmesine yol açacak etkilere sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamız içeriğinde sigorta şirketlerinin yaşadığı önemli riskler arasında yer alan operasyonel risklerin genel bir değerlendirilmesi yapılmış ve yaşanan operasyonel risklerin pazarlama karması olarak sigorta şirketlerinin marka değerine etkisi incelenmiştir.Çalışmanın bir diğer noktası ise sigorta şirketlerinde oluşabilecek operasyonel risklere karşı alınacak önlemlere ve stratejilere sahip bir yönetim anlayışının ve iç kontrol sistemlerinin uygunluğu incelenmiştir. İç kontrol sisteminin operasyonel risklerin ortaya çıkması durumunda atılacak adımlarda ve öncesinde etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of the brand concept is a phenomenon based on very old. Comparison between the initial starting point in today's brand concept and perception is very different. Brand concept in today's world, in order to provide a competitive advantage in the market on behalf of businesses, as well as providing physical benefits are intangible values and feelings are focused on making as well. Brand Although it is a commercial product that can be expressed in concrete terms, mostly to abstract messages to consumers. Brands, the consumer as well as the perceptions of both products and services emerges as an effective tool in the development of attitudes towards the company. Therefore, creating the brand of the manufacturer and differences to the fore in the competition between vision is to be one of the factors which plays an important role. The brand may be perceived as a consumer under the roof of the value and power indicator and can create value in the consumer violently. The value of that brand owners protection for business is a competitive strategy, and is also required to measure the value of protecting and managing products as brand value generated by businesses. Businesses nowadays to be the best, and to be successfull in terms of preferred in order to sustain a great effort. Business success to hard work, focus target is to reach consumers wherever they want in the minds of most stands out for me. All the brands to be the key to this goal and to announce that with the right marketing communications is to constantly tell themselves correctly. Brands should have to reflect a different and positive light than the other brands at the minds of consumers over time to sustain successfully as told to be achieved success. The concept of risk is examined individuals and institutions for risk-sharing system as they could be exposed to risk in companies operating in the insurance sector out, the majority of variety risks, the types of risks we face operational risks are discussed. When today's understanding of marketing in the service sectors' of the insurance company as a brand considering consumer perception based marketing has been shown to have the effect of brand value it will lead to a positive or negative influence. Our study consists of the effects of a general insurance companies assesments to be made and brand value as a marketing mix of experienced operational risk and operational risk of the important risks that have been examined in the context of insurance companies. Another point of the study, as measures to be taken against the insurance company that may occur in operational risks management and internal control systems of the suitability of the approach and strategies that have been investigated. The emergence of the internal control system of the operational risks and the steps to be taken in the event of the prior effects are discussed