Toplumsal cinsiyet ve siyaset ilişkileri (Kadınların siyasette aday olması ve seçilmesinin önündeki engeller ve çözüm önerileri)
Gender and politics relations (Women's nomination and selection of obstacles and solutions in politics)
- Tez No: 449954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER AYVAZ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Siyasi Partiler, Aday Belirleme, Siyaset ve Kadın, Sex, Gender, Gender Roles, Political Parties, Nominating, Women in Politics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hazırlanan yüksek lisans tezinde yöntemlerle toparlanmış ve toplumsal cinsiyet şeklinde araştırılmıştır. Toplumsal cinsiyet bir ferdin kimliğini, cinsellik konusunda algısını ve ergenleşme döneminde değişiklik etkisini geleneklerin yeniden ortaya çıkarılması konusunda tartışılmıştır. Kadınların sahip oldukları kendi yaşam hayatlarını ve alanlarını oluşturan evin içinin, aile olarak bütünlüğünün korunarak sağlanması geleneğin sürdürülebilmesi için kadınların, önemli olan bu konulara dikkat çekmektedir. Evin dışındaki alanlarda ise genellikle erkeğe öz olma değerleriyle ön plana çıkarıldığı gözlenmiştir. Bu bağlamda evin dışına çıkan kadınlar ise, arınma ve kendisini savunarak ifade etmek ihtiyacı duymaktadırlar. Kadınların evin dışında erkeksiz var olabilmesi ancak kadınların çabaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Türkiye'de evin içi hiyerarşisinin, kadınlar ve erkekler olarak biyolojik olarak cinsiyet statülerine, karşıt şekilde oluşturulduğu görülmektedir. Dolayısıyla, kadınların iktidar ve yaşam hayat alanları, cinsel biçimde işlevsel veya işlevsiz biçimine göre değerlendirilmektedir. Erkekler, cinsel anlamda işlev ve çekiciliğini yitirdiğinde“ermiş”olduklarında kadınlar“kocakarı”tabiriyle adlandırılmaktadırlar. dönüşmektedir. Türkiye'de kadınların yeri ve yakın sürede kadının konumunda meydana çıkan bazı özellikler toplumsal cinsiyet bakımından araştırılmaktadır. Bunun için de öncelikle, toplumsal cinsiyet açısından ve cinsiyet kavramları incelenmekte ve kadınların sorunlarına bir takım açıklık getirmektedir. Feminist yaklaşımlarla bunun ortaya konulmasına yer verilmektedir. Tarih içinde cinsiyetlerin ortaya çıkma hikayesi açısından geniş perspektifle; geleneksel, modern veya post-modern toplumlar üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Geçmişte, Türk toplumunda (Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde) ise cinsiyetlerin farklılaşması ve kadınların anlaşılması gibi bir takım temel konular ele alınmıştır. Cumhuriyetle başlayan bazı değişiklikler üç dönemde de ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de en son kadının konumunda ortaya çıkan farklılıklar, özellikle de 1980 yıllarından itibaren tüm ülkelerde ortaya çıkan yeni gelişmelerden oldukça etkilenmiştir. Yani küreselleşme, liberalizm, Avrupa Birliği uyum zamanının/sürecinin belirlediğini büyük etkileri olmuştur. Cumhuriyet reformları olarak, kadın hakları ve kısıtlayıcı özgürlükleri olarak önemli bir sürece işaret etmektedir. Bu yeni reformlar geleneksel Türk aile kültürünün ve yapısının değerlerine dokunmadan kadınların ev dışında da, kamusal alanda da önemli yer alabilmeleri amaçlanmıştır. Aslında, 1950 yıllarından itibaren popülist siyasi politikalar, kadınların tarihsel ve geleneksel konumlarının zayıf olmasını önemli oranda engellemiştir. Son zamanlarda ise küreselleşme ve Avrupa Birliği uyum sürecinin bir parçası olarak, bir takım hukuksal çalışmalara karşı, erkek ve kadın eşitsizliğini içinde barındıran toplumsal cinsiyet değerleri varlığını korumaktadır. Sonuç olarak ise toplumda artan muhafazakarlaşma hak ve özgürlüklerin yaygınlaşmasını sınırlamaktadır. Bu tez, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş olan ülkelerde ortaya çıkan kadınların siyasete ve sosyal hayata katılımı ile ilgili mevcut durumun incelenmesini esas almaktadır. Çalışmanın kapsamı;“Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset İlişkileri Kadınların Siyasette Aday Olması ve Seçilmesinin Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri”konusuyla sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The recovery from the methods master's thesis in this context has been investigated as a gender. An individual's gender identity, perception and the impact of changes in sexuality during puberty are discussed in the uncovering of the tradition again. Women make up the life of the house and the area of their lives, as a family tradition by maintaining the integrity of ensuring the sustainability draws attention to a case with the defense. In the area outside the house it is generally observed that highlighted the value of being self-men. In this context, women are coming out of the house, arguing that they need to express themselves and purification. There may be without men outside the women's home but has emerged with their realization. The interior of the house of the hierarchy in Turkey, as the social status of women, gender and biological gender as men, it is seen that formed in the opposite way. Thus, women's power and living life areas are evaluated based on functional or nonfunctional forms of sexual manner. Men, when it lost its appeal in sexual function and environment“sooner had”the women of“crone”or turns. The place of women in Turkey and sometime near the Philippines occurred in the position of women and changed features are being investigated in terms of gender. For this, first of all, in terms of gender and gender concepts are discussed and bring some clarity to women's issues. Feminist approach is given to reveal it. Our history as a broad historical context of the formation of gender in the traditional, rather research is done on modern or post-modern social societies. A team in that period of Ottoman and Republican Turkish society and women's understanding of the differentiated old Turkish society has dealt with major issues. The Republic began some changes are emerging in all three periods. The differences occur in the position of the last women in Turkey, especially has been impressed by the new development in the entire country since the 1980s. So globalization, liberalism, when the European Union harmonization / process that determines the impact has been great. The Republican reforms, suggesting a significant long as women's rights and restricting freedoms. This new culture of reform traditional Turkish family structure and values of women outside the home without touching too was intended to make an important place in the public sphere. In fact, since the 1950 populist political policies, it prevented the poor in significant historical and traditional position of women. Recently, as part of the process of globalization and the European Union harmonization laws, legal work against a team that hosts the values of gender inequality it is still the presence of the men and women. Consequently, limiting the spread of the rights and freedoms in the increasingly conservative society.