İnsan haklarının korunması ve soykırıma karşı olarak insani müdahalenin meşruluğu
Legality of humanitarian intervention vis a vis protection of human rights and genocide
- Tez No: 449992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN GÜNEYSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet Kullanma, İnsani Müdahale, İnsan Hakları, Koruma Sorumluluğu, Devlet Egemenliği, Ruanda Soykırımı, Use of force, humanitarian Intervention, Human Rights, Responsibility to Protect, State Sovereignity, Rwandan Genocide
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsani müdahale sorunu uluslararası hukukun son zamanlardaki en önemli konularından birisidir. Bir yandan uluslararası hukukun temel prensiplerinden olan kuvvet kullanma yasağı ve devletlerin egemenliği ilkesi, diğer yandan devletlerin kendi ülkeleri içinde ağır ve sistematik insan hakkı ihlalleri yapması halinde insan haklarını korumak için müdahale gereği, konuya uluslararası hukuka uygun çözüm aranmasına yol açmıştır. Tek taraflı insani müdahele doktrini; devlet(ler)in, genellikle toplu cinayetler ve soykırımlar şeklinde çok büyük insan hakları ihlallerinin yapıldığı egemen devletlerin içişlerine müdahele etmesine müsaade etmektedir. Bu nedenle insani müdahele doktrininin, uluslararası hukuğun temel prensiplerinden biri olan“müdahele etmeme”ilkesini ihlal etmekte olduğu gözükmekte ve dolayısıyla bu doktrinin yasallığına şiddetle itiraz edilmektedir. Bu çalışma tek taraflı insani müdahele doktrininin yasallığını incelemekte ve bu inceleme sırasında Ruanda Soykırımı'na yeniden değinilerek, nelerin yanlış gittiği analiz edilmekte ve ardından gelecekte yapılacak müdaheleler ile ilgili öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The principle of humanitarian intervention is the most important principle in Internationlal law, ironically not because of its general acceptance but its controversial nature. Intervention in the domestic affairs of sovereign states by other sovereign state(s) is one of the most controversial issues in international law today. The issue is contentious because the concept of human rights is on the ascendancy whilst international law had from time immemorial held the concept of sovereignty and its key feature, the principle of non-interference in high esteem. The doctrine of unilateral humanitarian intervention allows state(s) to intervene in the domestic affairs of sovereign states in the event of massive human rights violations, usually in the form of mass murders and genocide. The doctrine of humanitarian intervention, therefore, ex facie violates one of the core principles of international law, namely,“non-interference”and as such its legality is vigorously contested. This research examines the legality of the doctrine of unilateral humanitarian intervention and in so doing the Rwandan Genocide will be revisited in an attempt to analyse what went wrong and thereafter suggest recommendations for future interventions.