Efficiency of İslamic banking in Turkey
Türkiye'de İslami bankacılığın etkinliği
  1. Tez No: 449991
  2. Yazar: MOHAMMAD TAYEB KHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: İslami finans, katılım bankacılığı, Türkiye'de İslami finans, İslamibankacılık
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İslam tam bir hayat kılavuzudur. Hayatın her bir alanında inananlarına rehberlik eder. Kendine özgü eğitim, adalet, sosyal ve ekonomik sistemleri vardır ve inananlarının hayatlarını bunlara göre sürdürmelerini gerektirir. İslam'ın önemli parçalarından biri finansal sistemidir. İslami finans sistemi, sadece ekonomik yönden rehberlik etmesiyle değil, işlemlerin ahlaki ve etik boyutunu da kapsaması münasebetiyle eşsiz bir sistemdir. Bankacılık sistemi, tüm finans sistemlerinin hayati öğesidir. İslam, bankacılığın önemini tanımakta ve bankacılık sisteminin, İslam prensiplerine bağlı kalmasını gerektirmektedir. Bu çalışma Türkiye'de İslami finans ve bankacılığın gelişimini göstermek için yazılmıştır ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü iki soruya cevap vermektedir; İslami finans nedir ve İslami bankacılığın ve finansın yöntemleri nelerdir? Perakendecilik, ortaklık ve girişimler için İslami finans yöntemleri, İslami finansın temel piyasa ürünleriyle keşfedilmektedir. İkinci bölüm Türkiye'de İslami finans ve bankacılığın gelişim süreçten bahsedilmektedir, Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren 4 banka üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde aynı zamanda İslami finansın Türkiye toplumuna ve ekonomisine katkısı da ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümünde Veri Zarflama Analizi kullanılarak, hangi sektörün daha etkin olduğu ortaya konmuştur. Veri Zarflamada 3 katılım bankası ve 26 ticari banka ele alınmış ve 2010-2015 arası altı yıllık veri incelenmiştir. Çalışma sonucunda genel olarak incelenen dönem için katılım bankalarının geleneksel bankalardan daha etkin oldukları gözlemlenmiştir. Keyword: Islamic finance, Participation Banking, Islamic finance in Turkey, Islamic Banking
Özet (Çeviri)
Islam is complete code of life. It provides guidance to its followers in each field of life. It has its own educational, judicial, social and economic systems, and requires its believers to lead their lives accordingly. One of the important components of Islam is its financial system. Islamic financial system is unique in the sense that it provides guidance not only on the economic aspect but also covers the moral and ethical aspect of the transactions. Banking system is crucial constituent of any financial system. Islam recognizes the importance of banking and requires that the banking system must adhere to the principles of Islam. This thesis is written to show the development of Islamic finance and banking in Turkey, and to analyze which banking sector (Islamic/Conventional) is more efficient. The thesis consists of three chapters, the first chapter of the thesis answers two questions; what is Islamic finance and what are the modes of Islamic banking and finance. The Islamic modes of finance for retail, partnership and enterprises are explored with the capital market products of Islamic finance. The second chapter is about the development of Islamic finance and banking in Turkey, 4 participation banks with their products and services are explained in this chapter. This chapter also focuses on social responsibilities of the participation banks and their contribution to the Turkish economy. In chapter three of the thesis, DEA Data Envelopment Analysis model is used to measure the efficiency level of both sectors. Data from 3 participation banks and 26 conventional banks are used between 2010-2015. In the study, it was found out that participating banks in Turkey are more efficient than conventional banks for the period.