Uluslararası ilişkiler temelinde siber güvenlik: Mikro siber ittifak teorisi (Micro-CAT)
International relations and cyber security: Micro cyber alliance theory (Micro-CAT)
- Tez No: 450056
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Güvenlik, Siber Güvenlik, Siber Politikalar, Siber Caydırıcılık, International Relations, International Security, Cyber Security, Cyber Politics, Cyber Deterrence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Uluslararası ilişkilerin doğasındaki güç mücadelesi ve çatışma olgusu sahip olduğu niteliksel özelliklerle birlikte değişimini sürdürmektedir. Bu değişimin en önemli noktalarından birisi de güç konseptinin bu alanda farklılaştığı ve uluslararası politikalara etki ettiği siber güvenlik ve siber caydırıcılık alanıdır. Uluslararası güvenlik ile ilgili tarihsel yaklaşımlar ve gelişim siber güvenliğin; caydırıcılık, savaş, asimetri gibi kavramlarla birlikte uluslararası politikada yer edinebilirliğini karşımıza çıkarmıştır. Devletler arasındaki dönemsel çatışmaların farklı boyutlarda, siber saldırılar ve ittifaklar dahilinde ele alındığını varsayarsak uluslararası aktörler açısından çıkarın maksimize edilmesi hususu literatürün yönlendirdiği perspektif açısından önemli bir mantıksal çerçeveyi ele almamızı sağlamaktadır. Siber mücadele anlamında devletler arasındaki ilişkileri bu yönde hareketlendirecek çok farklı veriler bulunmaktadır. Uluslararası ilişkiler boyutunda ve sahip olduğu interdisipliner alanın dışında, tartışma boyutunun oluşturulduğu ekonomik veriler uluslararası politikada farklı analizlerle desteklenmektedir. Bu konuda bölgesel özelliklere göre birtakım siber politikaların ortaya konulması ve teorik yaklaşımlar, uygulama alanı açısından bir ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Daha önce uluslararası ittifaklar ve çıkar gruplarının birliktelikleri anlamında ele alınan verilerle, ortaya atılan teorik çerçeve kıyaslanarak; çalışmanın araştırma sorusunun ele alınışını daha da sağlam bir zemine oturtma amacı güdülmüştür. Uluslararası alanda önemli aktörlerden olan devletlerin birbirleri ile olan çıkarsal bölünmüşlüğü, siber sorunlar arasında nasıl bir yaklaşımla olumlu bir zemine oturtulabilir sorusu çalışma içerisinde önemli bir arayışı oluşturmuştur. Uluslararası güvenlik içerisindeki kargaşa ve zıtlık, siber güvenlik çalışmaları ve mantığı çerçevesinde, başta Türkiye olmak üzere benzer kapasiteli ülkelerde bir teori dahilinde nasıl tartışılabileceği hususundaki görüş, çalışma dahilinde inşa edilecek bir konseptin temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inherent of international relations, power struggle and conflict fact maintain its alteration with its qualitative characteristics. One of the most important point of this alteration is cyber security and cyber deterrence area, which have some effects to international politics and differentiated from power concept at this area. Historical approaches and progress about international security have indicated that cyber security has some arguments at international politics with the concepts like deterrence, war and asymmetry. If we assumed that periodical conflicts are dealt with cyber attacks and alliances at interstates, maximizing the interest of international actors could provide an important logical framework with regard to perspective of literature. There are many different data for activating the relations of interstates in the meaning of cyber struggle. With the dimension of international relations and apart from its interdisciplinary area, economical data of argument dimension have been assisted with different analysis at international politics. In this subject, some of the cyber politics and theoretical approaches with regard to regional characteristics reveal a necessity in terms of application area. With comparing theoretical framework and data which have been dealt with coupling international alliances and interest groups, it is purposed for strengthening the research question of study. States as an important actor of international area and their interest dividedness have been focused with special approach for clarifying the problem of cyber conflicts. An idea about the arguments of cyber security studies and with the concept of theory in similar states like Turkey, constitutes the base of approach in this study.