Türkiye Su Kabağı (Lagenaria siceraria) genetik kaynaklarından seçilmiş olan su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullar altında karpuza anaçlık potansiyellerinin belirlenmesi
Rootstock potential of some selected bottle gourd (Lagenaria siceraria) genotypes from Turkish Germplsm for watermelon under saline conditions
  1. Tez No: 450497
  2. Yazar: MEHMET YAMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YETİŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, Su kabağı, Karpuz, Anaç, Aşılama, Salt stress, Bottle gourd, Watermelon, Grafting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin genetik kaynaklarında mevcut bulunan su kabakları (Lagenaria siceraria)'nın ve iki ticari anacın (Argenterio ve RS841) üzerine Crimson Tide F1 karpuz çeşidi aşılanarak tuzlu koşullarda (6 dS m-1) anaçlık potansiyelleri test edilmiştir. Çalışma 2016 yılında Seyrani Ziraat Fakültesi laboratuvar ve iklimlendirme odalarında tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde görsel skala, yaş-kuru ağırlık, bitki boyu, yan dal sayısı, anaç-kalem çapı, yaprak alanı-sayısı, kök uzunluğu-hacmi, fotosentez, SPAD, iyon sızıntısı, yaprak oransal su içeriği, sodyum (Na+), klor (CI-), potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca+2) iyon birikimleri ile prolin ve glisinbetain oranları ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre 70-07 ve 35-02 nolu su kabağı genotipleri incelenen birçok parametre bakımdan tuzlu koşullarda kullanılan diğer genotiplerden ve karpuzdan daha tolerant olduğu sonucuna varılmıştır. Tuz stresi altında, bu iki genotip kullanılan iki ticari anaçtan (Argentario ve RS841) da iyi sonuçlar vermiştir. Ve bu su kabağı (Lagenaria siceraria) genotiplerin karpuza tuzlu koşullar altında anaçlık potansiyelinin yüksek olduğu kanaatine varılmıştır. Bu potansiyel ıslah programlarında göz önüne alınmalı ve kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, rootstock potentials of some bottle gourd (Lagenaria siceraria) genotypes from Turkish germplasm were tested in saline conditions (6 dS m-1) by grafting Crimson Tide F1 watermelon variety. Two commercial rootstocks, Argenterio and RS841, were used for comparison. The experiment was carried out in the Seyrani Faculty of Agriculture's growth-chamber and laboratory in 2016; with 3 replications laid out randomly according to the trial design. Exposed to salt stress, the visual scale, fresh and dry weights, plant height, number of branches, stem diameter, leaf area and number, root length and volume, photosynthesis, SPAD, ion leaching, leaf water content, sodium (Na+), chlorine (Cl-), potassium (K+) and calcium (Ca+2) ion concentrations as well as proline and glycine-betaine ratios were measured on the plants. The results showed that 70-07 and 35-02 bottle gourd genotypes were more tolerant to salinity than watermelon and the other genotypes used. These two gnotypes were found superior to the commercial rootstocks (Argentario and RS841) under saline conditions. And it was thus noted that the bottle gourd genotypes have a high rootstock potential for watermelon under salinity stress conditions. This potential should be exloited in rootstock breeding programs.