Ağaç bazlı panel (yonga levha, mdf, kapı paneli vb.) üreten işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin değerlendirilmesi
Wood-based panel (particle board, mdf door panels etc. ) producing in business evaluation of occupational health and safety awareness
  1. Tez No: 450712
  2. Yazar: KÜBRA OĞUZASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR EŞME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağaç Bazlı Panel, Worker, Occupational Health and Safety, Wood-Based Panel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Orman ürünleri günümüz teknolojisi ile birleŞince modern yaŞam alanları oluŞturmak için vazgeçilmez ürünler olmaktadır. Bu çalıŞma ile orman ürünleri; ağaç bazlı panel yani; yonga levha, mdf, parke, kapı paneli vb. ürünler üreten iŞletmelerdeki iŞ sağlığı ve güvenliği bilincinin değerlendirilmesi amaçlanmıŞ olup, iŞ sağlığı güvenliği açısından mevcut yapısal özelliklerin ve sorunların ortaya konması hedeflenmiŞtir. Prosesinde parçalama, kurutma, presleme gibi ağır iŞlerin yapıldığı düŞünüldüğünde iŞ kazalarının yönetimi ve proaktif tedbirler gerektiği görülmüŞtür. Hammaddesi odun, talaŞ, odun kabuğu gibi yanıcı ve patlayıcı maddeler olan orman ürünleri endüstrisinde proses güvenliği de önemli bir unsurdur. Korumada önceliğin toplu koruma yöntemlerine verilip ardından kiŞisel koruma yöntemlerinin benimsendiği iŞletmelerde daha güvenli çalıŞma ortamlarının oluŞacağı görülmüŞtür.
Özet (Çeviri)
Forest products are indispensable products to create modern living spaces, combined with today's technology. With this study, forest products; namely woodbased panels; chipboard, MDF, flooring, door panels and so on. products are intended to produce the assessment of the occupational health and safety conscious company, the existing structural features in terms of occupational health and safety, and is aimed to demonstrate the problem. In the process of shredding, drying, showed that when considered as pressing where the heavy work of occupational accidents and proactive management measures are required. The raw wood, sawdust, bark, such as flammable and explosive materials in process safety is also an important element of the forest products industry. Following the priority given to public protection methods to protect the business of adoption of personal protection methods it has been shown to be composed of a safer work environment.