Abdulfettah Şefkat Efendi'nin Manzûme-i Siyer-i Nebî'si (Metin-muhtevâ-tahlil)
Manzûme-i Siyer-i Nebî of Abdulfettah Şefkat Efendi (Text-content-analysis)
  1. Tez No: 451323
  2. Yazar: FATMA NUR SÜRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdulfettah Şefkat Efendi, Mesnevî, Din, Abdulfettah Şefkat Efendi, Mesnevî, Din
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Abdulfettah Şefkat Efendi'nin Manzûme-i Siyer-i Nebî'si (Metin-Muhtevâ-Tahlil) adı verilen bu çalışmada, eserin metni ortaya koyularak manzûme dînî ve edebî açıdan tahlil edilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç ana bölümden müteşekkil olup Giriş bölümünde siyer kelimesinin anlamı, Siyer ilminin doğuşu, gelişimi, edebî bir tür haline gelişi ve Türk edebiyatında Manzûm siyerler incelenerek bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Abdülfettah Şefkat Efendi'nin yaşadığı dönem olan 19. yüzyıl'ın siyasî, ilmî, kültürel ve edebî yapısı hakkında kısa bir değerlendirme yapılarak, Şefkat Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında gerek kendi eserlerinden gerekse diğer ilgili kaynaklardan toplanan bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Manzûme-i Siyer-i Nebî'nin özeti verilerek konunun daha iyi anlaşılmasını amaçlanmıştır. Özet verirken, eserde müellif tarafından ayrı başlıklar altında ele alınmayan konular, ayrı başlıklar altında özetlenmiştir. Ayrıca şekil özellikleri beyitlerden örneklerle açıklanarak birinci bölüm tamamlanmıştır. Eserin yazılış sebebinin anlatıldığı ikinci bölümde yazma eserin yazılış sebebi ve muhteva özelliklerine geçilmiştir. Bu bölümde ayet ve hadisler, kelam-ı kibar niteliğindeki ifadeler tespit edilebildiği kadarıyla verilmiştir. Örf, adet, inanç ve sosyal yaşam ile ilgili bilhassa düğün geleneklerine dair bilgiler örnekler verilerek incelenmiştir. Üçüncü bölümde metin kurulumunda takip edilen usuller ve yazma eserin tanıtımı ile birlikte transkripsiyonlu metin verilerek çalışma tamamlanmış ayrıca yararlanılan kaynaklar kaynakçada alfabetik olarak sıralanmıştır. 19. yüzyıl Osmanlı toplumunda yetişmiş, III. Selim zamanında yaşamış olan Abdülfettah Şefkat Efendi'nin Hz. Peygamber'in hayatını anlatarak sonraki nesillere daha doğru ve faydalı bir eser bırakmayı gaye edinen Manzûme-i Siyer-i Nebî'si, çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. Eserin daha önce çalışılmamış olması, Hz. Peygamber'in hayatının bilhassa evlilik öncesi dönemine dair detayların ve sosyal hayata dair bilgilerin okuyucuya aktarılmak istenmesi, Siyer alanında yapılmış diğer eserlere ve bu alanda çalışma yapan kişilere destek ve katkı sağlama temennisi bizi bu çalışmayı yapmaya sevketmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study we call as Manzûme-i Siyer-i Nebî -Prophetic Biography-(Text-Content-Analysis) Abdulfettah Şefkat Efendi, we have tried to analyze the text in terms of religious and literary by putting the text of the work forward. Our study consists of three main chapters, and at the introductory chapter, about the meaning of the 'Word Prophetic Biography' the rising, development and becoming a type of literature of theProphetic Biography discipline are notified by analyzing the Poetical Prophetic Biography of Turkish Literature. At the first chapter, 19th century, the period of Şefkat Efendi, about the political, disciplinal, cultural and literal structure, a brief evaluation has been done, we tried to transfer life, Works of Abdülfettah Şefkat Efendi both by means of the knowledge from his own works and by other related sources. We aimed Theme of the Poetical Prophetic Biography to be comprehended well by giving its summary. While summarizing, at the work the subjects weren't studied under different titles by the editor, but in this work we summarize different subjects under different titles. Also, figureproperties are explained by couplet samples. By displaying the arts, taking place on couplets, the first part is completed under the title of Literary Arts taking place on couplets. The second chapter, it is passed to stating the reason of writing the work 'Poetical Prophetic Biography' and content properties. In this chapter, verses, habits and expressions of Islamic rules are given as much as they are detected. Information about traditions, customs, belief and social life and especially customs about wedding ceremonies are analyzed by giving samples. At the third chapter, the study is completed with the methods followed for the construction of the text, at the same time the utilized references are arranged alphabetical in the biography. Abdülfettah Şefkat Efendi who lived in 19th Ottoman Society and during the period of III. Selim, writing Manzûme-i Siyer-i Nebî about the life of Hz. Mohammed aiming to inherit an accurate and beneficial work to next generation, it is the subject of our study. The case of Şefkat Efendi not studying Manzûme-i Siyer-i Nebî before, the wish of transferring the details of Hz. Mohammed's prior life of his marriage, and the wish to support and contribute to the persons and Works done on the Prophetic Biography Field prompts us to do this study.