Türkiye'de genel seçimler ve politik hitap (İktidar olabilme söylemi)
General elections in Turkey and political rhetoric (Ability of discourse to become power alone)
- Tez No: 451588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Genel Seçimler, Tek Başına İktidar, Söylem, Söylem Analizi, Politics, General Elections, Come to Power Alone, Discourses, Discourse Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye'de çok partili sisteme geçilen 1950 yılından bu güne kadar yapılan genel seçimlerde tek başına iktidara gelen siyasi parti liderlerinin seçim konuşmalarında kurdukları söylemsel stratejiler bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Bu süreçlerin değerlendirilebilmesi için bu liderlerin konuşmalarından birer örnek alınarak analiz yapılmıştır. Bu analizden önce, giriş bölümünde söylemin ne olduğu hakkında bilgi verilerek, söylem çalışmalarındaki farklı yaklaşımlar aktarılmıştır. Ardından birinci bölümde ise hitap ve retorik hakkında bilgiler verilmiş, retoriğin tarihsel gelişimi, unsurları, türleri hakkında açıklamalar yapılmış, söylem çalışmalarının ve retoriğin çıkış noktası olan Lengüistik – Dil bilimi hakkında bilgiler aktarılmıştır. İkinci bölümde ise retoriğin uygulama alanlarından birisi olan siyaset ele alınmıştır. Siyaset, demokrasi, iktidar, siyasi güç kaynakları, meşruiyetin dayanakları, devlet, siyasi partiler ve seçimler, liderlik gibi kavramlar hakkında bilgi verilmiştir. Bunların yanı sıra bunların bir yansıması olan seçmenlerin oy verme davranışları için tutumlar, karar verme süreçleri de ikinci bölümde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise bu aktarılan bilgilerin ışığında tek başına iktidara gelmiş siyasi liderlerin konuşmaları nitel yaklaşımla analize tabii tutulmuştur. Bu analiz sürecinde, bu söylemlerin içerik ve anlamlarını nasıl inşa ettiklerine bakılmış, tek başına iktidar olmuş liderlerin, nicel analizden ziyade aslında neyi nasıl söyleyerek bu başarıyı elde ettiklerini öğrenmek adına bu çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problem of this study is consistent of the discoursive strategies mentioned by the leaders of political parties at power alone, in their election speeches in general elections made in Turkey since 1950 in which multi-party system began to be used. For assessing these processes, analysis was made on an example from speeches of each of these leaders. Before this analysis, different approach in discourse works were stated by giving information on the nature of discourse. Then, information on title and rhetoric was given in the first section and information on historical development, factors, types of rhetoric were explained and information was given about Linguistics which is the start point of discourse works and rhetoric. In the second section, politics, which is one of the application areas of rhetoric, was discussed. Information on some concepts such as politics, democracy, power, political power sources, sources of legacy, State, political parties and elections, leadership. In addition to these, attributes and decision progresses for voting behaviors of the voters as a reflection of these were explained in the second section. In the third section, speeches of the political leaders who come to power alone were analyzed with qualitative approach under the light of these information. In this analysis process, the way of construction of contents and meanings of these discourses was considered and this study was made in order to learn how the leaders who come to power alone reached this success by saying what and how, rather than quantitative analysis on their speeches.