Флоропоэтика в русской лирике XIX века
19. yüzyıl Rus şiirlerinde floropoetika
- Tez No: 451717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERAMİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: poetika”, florapoetika”, sembol”, şekli”, motif”
- Yıl: 2017
- Dil: Rusça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Araştırmanın konusu Rus şiirlerinde florapoetika. Tezin amacı ise, 19'uncu yüzyılın önde gelen dört tane rus şairlerin - A. C. Pushkin, M.Y. Lermontov, F.I. Tyuchev, A.A. Fet- manzun eserlerindekinin florapoetikanın röl, özellikler ve gelişimini belirlemektir. Giriş bölümünde seçilmiş konunun güncelliğine, araştırmanın hedef ve amacının formüle edilmesine, araştırmanın metodolojisi ve konusunun gösterilmesine, çalışmanın teorik ve pratik öneminin belirlenmesine yer verilmiştir. Birinci bölümde Rus ve Slav mitolojisindekinin çeşitli ağaçlar ve çiçeklerin sembolizmi tanımlanıyor. İkinci bölümde 19'uncu yüzyılın ilk yarısının şiirlerindeki florapoetikası analiz ediliyor. Bu aşamada, A.C. Pushkin ve M.Y. Lermontov'ın şiirlerinde florapoetikanın röl, özellikler ve gelişimi yer alıyor. Üçüncü bölümde 19'uncu yüzyılın ikinci yarısının şiirlerinde florapoetikası analiz ediliyor. Bu aşamada F.I. Tyuchev, A.A. Fet'in şiirlerinde florapoetikanın rol, özellikler ve gelişimini yer alıyor. Sonuç bölümünde araştırmanın tamamı geleneksel olarak özetlenmiş, çalışma sonuçlarının pratik ve teorik kullanımına öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Generally speaking, we can encounter“love”and“landscape”poems in Russian literature. However, the world of flora is represented not only in poems related to nature, but also in love, philosophical, meditational and patriotic ones. It can be explained by the fact that plants carry various meanings, such as: aesthetic, symbolic, philosophical, psychological, religious and cultural and therefore, they play an important role in the poetic texts. Despite that, this topic has not been investigated enough and therefore, it can be considered relevant. The aim of this research is to find out the role, characteristics and development of the usage of floropoetics in the poems of four of the most famous Russian writers of the 19th century.