Bölgesel sorunların çözümünde diplomasi: Doğu Afrika topluluğu (EAC) örneği: 2000-2013
The use of diplomacy in solving regional problems: Case study of the East African community (eac) 2000-2013
- Tez No: 451718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Diplomacy, Entegration, Regional Integration, East African Community, East Africa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Diplomasi en tartışmalı uluslararası araştırma gündemlerinden biridir. Son dönemde barışa yönelik proaktif çabalar bölgesel ve yerel yaklaşımlı bir barışı tesis gündemiyle nitelendirilmektedir. Afrika'daki deneyim, kıtanın büyük ölçüde dayanışma ve egemenliğe saygı mantığının belirlediği çatışma çözümü ve sorun çözme yaklaşımlarında sürekli aşama kaydettiğini göstermektedir. Bu çalışma özellikle Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) ve topluluğun bölgesel sorunlarda diplomasiyi kullanış tarzına odaklanacaktır. 21. Yüzyılda Afrika ülkeleri çeşitli karmaşık sosyo-ekonomik, politik gelişim sorunları ve güvenlik tehditleriyle karşı karşıyadırlar. Bunların en yıkıcı olanlarından biri iç savaşların bölgeselleşmesinin sebep olduğu, iç savaş ve sorunlardır. Afrika ülkeleri ihtilaf önleme, yönetme, çözüm ve barış tesisi için gerekli deneyim, birikim ve kapasiteden yoksundur. Bu yüzden fikir ayrılıkları, şiddet kıvılcımını ateşlemekte, ülkeleri istikrarsızlaştırmakta, yatırımları, üretkenliği ve büyümeyi engellemektedir. Afrika ülkelerindeki şiddetli iç savaşlar ve pekçok güvenlik tehdidi ekonomik entegrasyona ulaşılması, gelişim ve demokratik bütünleşme hedeflerini önemli ölçüde baltalamaktadır. Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Doğu Afrika'nın gelişimini hızlandırma mücadelesi ve çabasıyla bunun bilincindedir. Anahtar Kalimeler:Diplomasi, Entegrasyon, Bölgesel Entegrasyon, Doğu Afrika Topluluğu, Doğu Afrika
Özet (Çeviri)
Diplomacy is one of the most controversial research agendas in international studies. In recent times, proactive efforts towards peace have been characterized by a peace-making agenda that has been seen to be regional and indigenous in its approach. The experience in Africa indicates that the continent has been progressively advancing conflict resolution and problem solving approaches which have been mostly characterized by the logic of solidarity and respect of sovereignty. However, at the core of this task lies the question of leadership and interests, which keep haunting comprehensive peace efforts of this great continent. This study will especially look at the East African Community (EAC) and how it uses diplomacy in solving regional problems. In the 21st century African countries continue to be challenged by a variety of complex socio-economic, political and development problems and security threats. The most devastating of these include intra-state wars and conflicts, with considerable regional consequences due to the regionalization of domestic civil wars. African countries still lack the critical mass of sustained expertise and capacity for conflict prevention, management, resolution and peace-building. Thus, differences in opinion continue to spark violence, destabilizing countries and preventing investment, productivity and growth. Violent civil wars and multiple security threats in African countries have seriously undermined the attainment of economic integration, development and democratic consolidation objectives. This is recognized by the East African Community (EAC) in its fight and contribution to accelerate East Africa's development.