İbn Atiyye el-Endelüsî'nin tefsirde İbn Cerir et-Taberî'ye yönelttiği eleştirileri
The critisims of İbn Atiyya al-Andalusi directs towards İbn Jarir al-Tabari in the interpretations [Of Quran]
  1. Tez No: 451853
  2. Yazar: AMANNİSA ALİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTUNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, eleştiri, İbn Atıyye, Taberî, Kur'an-ı Kerim, Interpretation, criticism, Ibn Atiyya, Tabari, Quran
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Çalışma İbn Atıyye el-Endelüsî'nin önemli kaynaklarından biri olan İbn Cerir et-Taberî'ye yönelttiği eleştirileri tespit ederek tasnif etmeyi amaçlamaktadır. İki bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde müfessirlerin tanıtımına yer verilmiştir. Bu bağlamda yaşadıkları siyasi, ilmî ve içtimâi ortamları kısaca tanıtılarak hayatları ve eserlerine değinilmiş özellikle çalışmaya konu olan tefsir eserlerinin mukaddimeleri tanıtılmıştır. Bunun yanında bir giriş mahiyetinde olması için tefsir geleneğinde eleştiri'nin yerine ve erken dönem örneklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise İbn Atıyye'nin Taberî'ye yönelik tefsir eleştirileri, konularına göre tespit ve tasnif edilmiştir. Bununla birlikte eleştirilerin haklılık payı tartışılmıştır. Son olarak İbn Atıyye'nin kullandığı tenkit üslubu açısından kullanılan tenkit lafızlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine and classify the criticisms that are directed by Ibn Atiyya al-Andalusi at Ibn Jarir al-Tabari who one of the important sources of him. This research consists of two main chapters. The first chapter includes the introduction of the glossators within an extensive frame. In this context, their political, scientific and social environments are shortly introduced and their works of interpretation of Quran which are the main subject of research are preliminarily introduced. Furthermore, the place of criticism in the tradition of interpreting of Quran and their examples in the early periods are given as a sort of introduction. In the second chapter, Ibn Atiyya's criticism of Tabari is determined and classified in addition, the legitimacy of those criticisms is discussed. In conclusion Ibn Atiyya's words of criticism are included in terms of the style of his criticism.