Assessing Azerbaijan's modernization trajectory in light of theories of modernity
Modernleşme teorileri açısından Azerbaycan modernleşmesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 451852
  2. Yazar: JAVADBAY KHALILZADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Modernleşme Teorisi, Neo-Modernleşme Teorisi, Multipl Modernleşme Paradigması, Azerbaycan, Sekülerşeme, Sanayileşme, Demokrasi, CMT, NMT, MMP, Azerbaijan, secularism, economy, democracy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Modernleşme teorileri bir ülkenin gelişmişliğini veya gelişme düzeyini değerlendirmektedir. Bir devletin gelişmişlik düzeyini belirlemek için, klasik modernleşme teorisi tarafından ileri sürülmüş üç özellik dikkate alınmaktadır: laiklik, ekonomik kalkınma ve politik gelişim. Klasik modernleşme ve Neo-modernleşme teorilerine göre bu üç öğe bir birini zorunlu olarak etkilemekte olup bir devlet bunların üçüne de sahip olursa modern devlet olarak kabul edilir. Çoklu modernlik teorisine göre ise, bu yapılar arasındaki etkileşim zorunlu olmayıp, Batı dünyası dışındaki devletlerde farklı şekilde gelişmektedir. Azerbaycan'ın ne kadar modern bir devlet olduğunu analiz etmek için bu üç özellik Azerbaycan örneğinde incelenmiştir. Teorilerin bakış perspektifleri dikkate alınarak Azerbaycan üzerine değerlendirilmesi yapılmıştır. Avrupa merkeziyetçiliği savunan Klasik ve Noe modernleşme aksine, Çoklu modernlik teorisi daha evrensel bir bakış açısı sunmaktadır ki, bu çalışma da Çoklu modernlik yaklaşımının Batı dışındaki ülkelere daha uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Azerbaycan'ın sosyal, ekonomik ve siyasal evrim sürecini anlatan bu çalışma, Çoklu modernlik teorisinin de savunduğu üzere bu üç özelliğin zorunlu olarak bir birini etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Modernization theories study a country to identify whether a country is developed or not, or to identify the development level of a country. There are three commonly used distinctive features to analyze and measure the modernity level of a country, which are introduced by classical modernization theory (CMT) as: secularism, economic development, and political development. According to CMT and neo-modernization theory (NMT) these features necessarily interact with each other, and if a country possesses all these features then it can be accepted as modern. However, multiple modernities paradigm (MMP) states that interaction between these features is not necessary and explains that the development of the three fields do not have to appear as in Western countries in non-Western countries. These three features are examined in the Azerbaijan case to identify whether Azerbaijan is a modern or non-modern country. Indeed, as the theories advocate different points of view, the study comparatively analyzes the theories and their application to Azerbaijan. In contrast to CMT and NMT's Eurocentric modernity approach, MMP assumes a more universalized modernization viewpoint. By analyzing the modernization trajectory of Azerbaijan, this thesis illustrates that MMP is a more universally applicable theory than its counterparts. This thesis analyzes the social, economic, and political development of Azerbaijan and contributes to the literature on MMP by showing that these three features do not necessarily be positively correlated with each other.