Meclis-i Âlî-i Hazâin'in teşkilat yapısı ve faaliyetleri
Bureaucratic structure and deliberations of High Council of Tresuries
- Tez No: 451857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAYKENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Meclis-i Âlî-i Hazâin, Tanzimat maliyesi, Bütçe, Meclis-i Muhasebe, Marquis de Ploeuc, Francis de Palezieux Falconnet, Edouard de Lackenbaher, Mütercim Rüşdü Paşa, Kani Paşa, Mustafa Fazıl Paşa, Kıbrıslı Mehmed Paşa, High Council of Tresuries, Ottoman finance, Budget, Marquis de Ploeuc, Francis de Palezieux Falconnet, Edouard de Lackenbaher, Mehmed Rüşdü Paşa, Kani Paşa, Mustafa Fazıl Paşa, Kıbrıslı Mehmed Paşa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
1860 yılında Islahat-ı Mâliyye Komisyonu'nun değişikliğe uğramasıyla kurulan Meclis-i Âlî-i Hazâin'in idari yapısı ve istişari faaliyetleri, ihmal edilen bir araştırma zemini olmuştur. Meclisin yapısı, müzakereleri ve icraatları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu tez, bu yüzden Avrupa'daki örnekleri temel alınarak modern bir devlet maliyesi oluşturma teşebbüslerinden biri olan Meclis-i Hazâin'in tarihsel olarak kuruluşunu bina etmekte ve tartışmaktadır. Tez, meclisin kuruluş tartışmaları ve lağvedilişi esnasındaki gelişmeleri takip etmektedir. Meclisin uğraştığı temel meseleler ise Osmanlı İmparatorluğu'ndaki vergi politikaları ve borçlanmalara ilişkin düzenlemelerdir. Bunun sonucu olarak bu araştırma mecliste yapılan tartışmalar esnasında meclisin kendi ürettiği kaynaklara, gazetelere ve yabancı mali raporlara dayanmaktadır. Bu kaynaklar dikkate alınarak bu tez 1860-1866 yılları arasında Meclis-i Âlî-i Hazâin'in imparatorluktaki vergi sisteminin çeşitlenmesinde istişâri ve etkin rolünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The administrative and consultative aspect of High Council of Tresuries which was established through the conversion of the Commission of Financial Reforms in 1860 is a poorly researched ground. Little was known about the structure, deliberations and executions of the council. Thus, this thesis constructs and argues the historical formation of the High Council of Tresuries which was one of the attempts to build modern state finance resting on the examples from Europe. It traces the developments from the formative discussions to its abolishment during 1856 to 1866. The main issues of the council were taxation policies and debt regulations of the Ottoman Empire. As a result this research rests on the sources that the council produced during the discussions and the meetings as well as newspapers, and foreign financial reports. By taking these sources into account, this thesis shows the consultative and effective role of the High Council of Tresuries in terms of diversification of taxation system in the empire between the years of 1860-1866.