İskender b. Ahmed et-Trabzonî'nin Risâle fi'r-reddi [ale'l]-milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kıbeli ilmi'l-kelâm adlı eserinin tahkik, tercüme ve değerlendirmesi
Study, translation and criticism of Risâle fi'r-reddi [ale'l]-milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kibeli ilmi'l-kelâm by iİskender b. Ahmed et-Trabzonî
  1. Tez No: 451856
  2. Yazar: ENSAR GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İskender, Trabzonî, Reddiye, Nasrânî, Tercüme, Tahkik, Tahlil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşamış bir kelamcı ve filozof olan İskender b. Ahmed et-Trabzonî'nin Hıristiyanlığa reddiye olarak yazmış olduğu Risâle fi'r-reddi [ale'l]-milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kıbeli ilmi'l-kelâm adlı eserini ele aldığımız bu çalışma bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde konu, kapsamı, işlenmekteki amacı ve kaynakları incelenirken kullanılan yöntemlere yer verilmiştir. Birinci bölümünde kelâm ilminde başlangıcından bu yana reddiye yazım geleneği incelenmiş, ikinci bölümünde İskender b. Ahmed et-Trabzonî'nin eseri hakkında bilgi verilmiş, eserdeki görüşleri ve takip ettiği metot ortaya konulmuş, üçüncü bölümde ise Risâle fi'r-reddi [ale'l]-milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kıbeli ilmi'l-kelâm adlı eserin tercüme ve tahkîki yapılmış, eser reddiye literatürü açısından değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
İskender b. Ahmed et-Trabzonî who gued in Ottoman Empire's last years was philosepher and mutakallim he wrote Risâle fi'r-reddi [ale'l] milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kıbeli ilmi'l-kelâm which was against christionity. In his book there were an entrance, three parts and a conclusion part. In entrance part sudject and content were. In first part, custom of reddiye writing was searched from in the beginning of speach science. In second part there was information about İskender b. Ahmed et-Trabzonî's book,opininions and his method. In third part, Risâle fi'r-reddi [ale'l] milleti'n-Nasrâniyyeti bi'l-İncîl min kıbeli ilmi'l-kelâm was tranlatedand verified and book was evaluated as a literary of reddiye. In conclusion park, there was a general evaluation. Keyword: İskender, Trabzonî, Refutation, Nasrânî, Translation, Critical Edition,Evaluation